Az insurtech, vagyis a biztosítási technológia egy gyorsan növekvő ágazat, amely felforgatja a hagyományos biztosítási iparágat. Innovatív megoldásokkal szorítják ki a hagyományos szereplőket.

Az insurtech vállalatok technológiát és adatelemzést használnak új biztosítási termékek létrehozására és a kárigénylési folyamatok egyszerűsítésére. Ezzel a biztosítási iparág megreformálására törekednek. 

Az insurtech egyik legfontosabb előnye, hogy személyre szabott biztosítási termékeket tudnak kínálni az egyes ügyfelek egyedi igényei alapján. Az adatelemzés kihasználásával az insurtech cégek pontosabban tudják felmérni a kockázatot és az egyes ügyfelekhez igazítani a biztosítási termékeket.

Az insurtech a kárrendezési folyamatot is hatékonyabbá és átláthatóbbá teszi. Sok insurtech vállalat mobilalkalmazásokat és online platformokat használ, hogy az ügyfelek valós időben nyújthassák be a kárigényeket és nyomon követhessék azok állapotát. Ez segíthet csökkenteni a kárigények feldolgozásával járó időt és költségeket, és növelheti az ügyfelek elégedettségét.

Egy másik terület, ahol az insurtech hatást gyakorol, az új biztosítási termékek fejlesztése. Néhány insurtech vállalat például olyan használat alapú biztosítási termékeket fejleszt, amelyek lehetővé teszik, hogy az ügyfelek aszerint fizessenek a biztosításért, hogy mennyit használnak egy adott szolgáltatást, például az autójukat vagy az otthonukat.

Ezen előnyök ellenére az insurtech növekedése előtt kihívások is állnak. A szabályozási akadályok, valamint az adatvédelemmel és biztonsággal kapcsolatos aggályok mind ide tartoznak. Mivel azonban a személyre szabottabb és hatékonyabb biztosítási termékek iránti kereslet egyre nő, az insurtech valószínűleg továbbra is a biztosítási iparág. Az insurtech szektorról a fintech.hu-n átfogó, tömör podcast műsorban is megtudhatnak többet.

(Címlapkép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?