A bűnözők még hűségprogramot is üzemeltettek a kihasznált taxisoknak. Ketten most bíróság előtt fognak állni, de a csapat egy részét nem tudták letartóztatni.

Várakozó taxik a JFK reptéren (b k // CC-BY-SA)

Két amerikai állampolgárt vád alá helyeztek, és több orosz állampolgárt meggyanúsított az amerikai igazságügyi minisztérium azzal, hogy feltörték a John F. Kennedy reptér taxis szoftverét. A hackerek ezután tíz dollárért lehetővé tették a reptér előtt várakozó taxisoknak, hogy a sor végéről az elejére ugorjanak. A trükk 2019 szeptemberében lépett életbe és egészen 2021 szeptemberéig üzemelt

A törés kitalálói még egyfajta hűségprogramot is kitaláltak. Azok a sofőrök, akik további sofőröket ajánlottak a rendszerbe, azok megúszhatták a tíz dollár befizetését.

A JFK repteret egy számítógépes rendszer szolgálja ki. Ez osztja ki az utasokat a megfelelő ideig várakozó taxisok között. A rendszert azért vezették be, hogy a reptéri utasszerzés fair legyen. A taxisok igazságosan jussanak utashoz, az utasok pedig ne a helyi taxis hiénák valamelyikének az autójába üljenek be.

A vádirat szerint az Amerikában letartóztatott Leyman és Abeyev, illetve az orosz társaik, napi 1000 fizetést fogadtak és legalább napi százezer dollárt utaltak át szoftverfejlesztés díjául az orosz társaiknak. Az ügyészség szerint a páros embereket fizetett le, aktívan beléptetett tableteket lopott és pendrive-on bejuttatott kártevőt használt, hogy a csalási rendszerük működőképes maradjon.

Az elfogott férfiakat számítógépes behatolással vádolják bűnszövetkezetben. Ha a vádakat sikerül rájuk bizonyítani, akár tíz évet is a rácsok mögött tölthetnek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?