Két év munka után mutatkozott be a Wolters Kluwer jogi compliance biztosítását lehetővé tévő szoftvere, a Complist

Nem minden cég mondhatja el magáról, hogy a termékfejlesztés úgy kezdődik, hogy a meglevő ügyfelek kopogtatnak az ajtaján új igényekkel. Ez történt azonban a hazai Wolters Kluwernél, ahol idén két év munka után mutatkozott be egy, a jogi compliance biztosítását lehetővé tévő szoftver, a Complist. A fejlesztésről, a termék céljáról és arról, hogy mi is a megfelelés egyáltalán, Simándi Éva termékfejlesztési vezetővel és Németh László termékmenedzserrel beszélgettünk.

Compliance alatt több mindent érthetünk – tudjuk meg – hiszen ez a szó alapvetően megfelelést jelent. A Complist a jogi compliance megfigyelését végzi, azon belül is a jogszabályoknak való megfelelést.

Honnan jött a Complist ötlete?

NL: Több mint huszonöt éve a piacon vagyunk a Jogtár® szolgáltatásunkkal Magyarországon, aki joggal foglalkozik az ismer minket és a Jogtárat. Jelen vagyunk a cégeknél és az ügyvédi irodáknál is.

Ennek köszönhetően nagyon jó kapcsolatot ápolunk az ügyfeleinkkel. Rengetegen segítenek a termékeink fejlesztésében, küldenek visszajelzéseket, ötleteket. Ezeknek örülünk is. A standard szolgáltatásaink mellett pedig vannak olyanok is, amiket egyedileg szolgáltatunk az ügyfeleknek, ezeknél még szorosabb az együttműködés.

A Complist esetében is kezdetben egy ügyfelünk szeretett volna egyedi Jogtár-fejlesztéseket, melyek a jogi adatbázist már a megfelelés felől közelítették meg. Aztán az első beszélgetések után kiderült, hogy több partnerünknek is vannak hasonló igényei.

SÉ: Kaptunk egy alapkoncepciót, és tényleg érdekes módon egyre több helyről jöttek hasonló típusú igények. Ekkor már tudatosan kezdtük el kérdezni az ügyfeleinket, hogy hogyan dolgoznak, hol akadnak el a munkafolyamatok szintjén, és így körvonalazódott az MVP, azaz a minimum viable product, egy ötlet legkisebb működőképes termékverziója, amit elkezdtünk megvalósítani.

Mikorra készült el a Complist?

SÉ: Tavaly szeptemberben, ősszel, már volt egy kattintható, éles adatokkal feltöltött szoftver. Ezen még nem volt kész minden funkció, de már ki lehetett próbálni. Februárban ennek az MVP-nek egy bővített verziójával piacra is léptünk.

Mit tudott ekkor a szoftver?

SÉ: Két nagy pillére van: az egyik lába a szerepkörök kezelése. Kétféle szerepkört lehet benne meghatározni, az egyik a compliance felelősé, a másik pedig a felhasználói. A másik lába pedig a jogszabályi környezet meghatározása, ami azért fontos, mert a különböző szervezetek számára eltérő, mely jogszabályok fontosak.

Ha ez a két információ megvan – és a rendszer feltöltésében tudunk és szoktunk is segítséget adni – onnantól naprakészen láthatják, hogyan állnak a folyamatosan változó jogi környezetben a megfelelés biztosításával, milyen teendőik vannak. Tudnak feladatokat meghatározni a kollégáik számára, illetve nyomon is lehet követni ezeknek a feladatoknak az elvégzését.

Figyelmezteti is a megfelelő felhasználót, ha változott valami?

SÉ: Igen, és ezt gyakorlatilag a jogszabály kihirdetésének pillanatában megteszi. Ez azért fontos, mert jogszabályváltozásonként eltérő, hogy mennyi felkészülési időt biztosít a szervezetek számára a jogalkotó. Ez az idő viszont a jogszabály megjelenésével elkezd ketyegni.

NL: És itt jön képbe az, amit Éva korábban említett, hogy nagyon jól ráilleszthető a szervezeti struktúrára a szoftverünk. Lényegében bármilyen szervezetre rá lehet igazítani a Complistot, ami azért jó, mert nincs két egyforma cég.

Ez tükröződik az ügyfelek profiljaiban is?

NL: Van az ügyfeleink között gyógyszercég, pénzügyi cég, van az állami szektorból, kicsi és nagy is, tehát azt mondhatom, hogy az ügyfélkörünk nagyon univerzális.

Mi a Complist szíve-lelke? Úgy értem, hogy ez technológiai innováció vagy inkább szolgáltatásjellegű?

NL: Ha arra gondolsz, hogy van-e benne mesterséges intelligencia, akkor jelenleg azt tudom mondani, hogy nincs. Lehet, hogy lesznek majd elemek, ahová bekerül ilyen technológia, de jelenleg a fő tudását a Jogtár® mögött is működő jogi adatbázis adja. Ezt pedig klasszikus intelligencia működteti, a jogi szerkesztői csapat.

Nálunk a cégnél nap mint nap egy óriási adatbázist hatályosítanak, tartanak karban. Ebből a jogi, jogszabályi adatbázisból dolgozik a Jogtár®, de ez az Complist alapja is. Sok jogász kollégánk van, akik a magyar és az EU-s joganyagokban keletkező jogi információkat dolgozzák fel. Ez az adat, ami a változásfigyelésünkben is dolgozik, így tudunk akár napi szinten is értesítést küldeni a változásokról.

SÉ: Szerintem fontos elmondani, hogy ez az egyetlen jogi compliance-t kiszolgáló szoftver a magyar piacon, aminek élő összeköttetése van jogi adatbázissal. A szerkesztő kollégák tudása szükséges ahhoz is, hogy az ügyfelek bejelölhessék, milyen területtel dolgoznak, és megjelölhessék, hogy az ahhoz a területhez kapcsolódó új jogszabályokról kapjanak értesítést. Ilyen szintű feldolgozáshoz, ami nemcsak a módosítást, hanem esetleg egy új jogintézmény meghatározását is tudja kezelni, emberi szaktudásra van szükség.

Értem, szóval a jogszabályok feldolgozása esetén az ember az intelligens, a számítógép pedig kiszolgálja. Ez marad a jövőben is.

SÉ: A mesterséges intelligenciában mi is látunk jövőt és fantáziát a jogi adatbázisok világában. De a Complisttal egyelőre még nem olyan problémakörben mozgunk. Az ügyfelek visszajelzései szerint a munkafolyamatok még jobb támogatására van szükség. Érdekes fázisban járunk, mert a terméket ténylegesen használó ügyfelektől kapunk visszajelzéseket. Ezek érdemi információk, konkrét igények, szóval most vált élővé a termék.

NL: Van már olyan gépi tanulással dolgozó funkciónk, ami bekerülhet később a Complistba. Olyan internetes híreket, szakcikkeket tudunk ajánlani általa, amelyek az egyes jogszabályváltozásokat magyarázzák. Ennek az értékelő rendszere már gépi tanulással működik, és így gondoskodik arról, hogy alacsony minőségű tartalom ne kerüljön az ügyfél elé.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?