Semmiképpen sem hangzik jól, ha egy pénzügyi cég vezetősége a csalás nevű chatszobában tartja a kapcsolatot. Érdekes, hogy ezt magyarázni kell.

Fotó: GotCredit.com

Mivel az egymástól nagyobb távolságban dolgozó, vagy csak folyamatosan számítógépet igénylő munkát végző emberek életének egy része különböző chatszobákban zajlik, jó ha azokat meg lehet egymástól különböztetni. A legegyszerűbb, ha ezeknek nevet ad az ember. Vannak egy ezeréves poén után elnevezett szobák, van, hogy egy esemény után (pl. esküvő) elnéptelenedik egy szoba vagy más szerepet kap, akadnak gyakorta átnevezett szobák is. Az élet velejárója ez.

Az okozhat problémát, és ezt most az amúgy is ezer sebből vérző FTX egykori vezére, Sam Bankman-Fried egy képviselőházi meghallgatáson fogja bemutatni, ha egy szobának a neve áthallásos. Az Australian Financial Review pénzügyi lap tette közzé az információt, hogy a csődbe ment kriptós cég vezetősége – SBF, Gary Wang, Nishad Singh és Caroline Ellison – egy Signal csoportban tartották a kapcsolatot. A szobájuk neve pedig Wirefraud volt.

A szoba neve egyszerre utalhat a Wirecard nevű német fintech cég körüli botrányokra. A fraud szó csalást jelent, a wire fraud pedig ráadásul a számítógépes csalás tényállása az amerikai jogban. A probléma ezzel csupán az, hogy miután az FTX az ügyfeleinek pénzét játszotta el, így valószínűleg pont ez a számítógépes csalás lesz az egyik vádpont, amit felhoznak a vezetőség tagjai ellen. Még ha poénnak is indult a szoba neve, amiben nem lehetünk teljesen biztosak, most akkor sem így hat, hanem gőgös lépésnek.

A képviselőház pénzügyi bizottsága előtti meghallgatás után a cégnek egy tőzsdefelügyeleti vizsgálatot és egy, az igazságügyi minisztérium által indított vizsgálatot is át kell vészelnie. Ezek egyike sem lesz úgy egyszerű, hogy csupán az ötven legnagyobb hitelezőjének 3,1 milliárd dollárral tartozik. Az új vezérigazgató szerint pedig nagyobb a rendetlenség a cég könyvelésében, mint bármiben, amit eddig látott.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?