A Station F 32 ezer négyzetméterén az első ötleteléstől az exitig el lehet vinni egy startupot. Nem csak a reménybeli milliomosok költöznek be, a Facebook is bérelt irodát.

Európa egyik legnagyobb startuptelepe nyílik Párizsban. A Xavier Niel francia milliárdos által elindított Station F-ben már biztosan lesz irodája a Facebooknak és a TechShopnak.

Station F

Azért használjuk a startup kampusz kifejezést, mert egy egyetemvároshoz nagyon hasonlító helyet képzelünk el. Körülbelül egymillió startupot várunk

mondta Roxanne Varza, a Station F vezetője a TechCrunchnak.

Nem csak a startupok számával optimista a csapat. A kampusz a Halle Freyssinet nevű egykori vasútállomás átalakításával jön létre. Csak a 34 ezer négyzetmétere hely kialakítása 220 millió euróba kerül. Összehasonlításképpen, a Keleti pályaudvar főépülete csak 16 ezer 800 négyzetméter. A Station F az egyik legnagyobb építkezés ma Párizsban.

Chantier de la halle Freyssinet, Paris 13eme. Station F. 23/09/2016 WILMOTTE & ASSOCIES ARCHITECTES ©Patrick TOURNEBOEUF/TENDANCE FLOUE La halle Freyssinet est un batiment ferroviaire mise en service en 1929 qui a abrite jusqu'en 2006 les messageries de la gare d'Austerlitz. Elle tient son nom dÕEugene Freyssinet, lÕingenieur qui lÕa conue. Des sa realisation, le batiment a ete le sujet d'articles dans la presse specialisee montrant sa grande qualite technique et architecturale dans sa reponse au programme de la Compagnie. Le 23 fevrier 2012, la halle Freyssinet a ete inscrite au titre des monuments historiques dans son integralite, ˆ l'exclusion des batiments de bureaux situes au nord-ouest. Xavier Niel, le fondateur de Free, devient l' acqueur de la halle pour realiser un mega incubateur destine a accueillir 1000 start-ups. Son entree est situee au 55 boulevard Vincent-Auriol, dans le 13e arrondissement de Paris.
Októberben így festett a Station F

Az irodában 195 euróért, azaz durván 60 ezer forintért, lehet asztalt bérelni. Akinek pedig nem egy közösségi munkahelyre van szüksége, hanem saját irodára, az arról is tárgyalhat az üzemeltetőkkel.

A Facebook és a 3D-nyomtatást, CNC-kezelést és egyéb digitális készségeket tanító amerikai TechShop mellett biztos, hogy a francia kockázati tőkés cégek, és a hozzájuk köthető startupok is beköltöznek a Station F-be.

Ki az a Xavier Niel?

A startupcsarnok száz százalékban egy francia telekommunikációs milliárdos, Xavier Niel pénzéből épült. Nielt nem ismerik annyian világszerte, mint Bill Gatest vagy Mark Zuckerberget, pedig legalább annyira izgalmas figura. Igazi internet előtti internet milliárdos, első vállalkozását a Minitel nevű, az internetet megelőző, modemes interneten működő hálózaton indította 19 évesen. A Minitel abban különbözött a többi kezdetleges hálózati cégtől, hogy komoly pénzügyi szolgáltatások is elérhetők voltak rajta. A franciák az internet előtt tudtak például vásárolni a hálózaton.

Station F

Niel ott volt befektetőként az első francia internetszolgáltató megalapításánál. Aztán 1999-ben részt vett a fizetős internet lebontását célzó Free nevű szolgáltató létrehozásában, ahol ugyan a hálózat használata pénzbe került, de a drága belépési díjakkal sikerült leszámolniuk. Azóta hasonló szellemben hozott létre mobilszolgáltatót, részt vesz a Kima Ventures kockázati tőkebefektető munkájában és ingyenes tech iskolát üzemeltet. Van miből, személyes vagyonát 7,1 milliárd eurósra becsülik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?