Sok rossz hír után végre valaminek örülhet Kína legnagyobb fintechje.

(Fotó: Mike Behnken / CC-BY-SA)
(fotó: Mike Behnken / CC-BY-SA)

Szingapúri banki licenchez jutott az Ant Group és a Grab-Singtel. A millárdos értékű kínai fintech esetében ez a közelmúlt első jó híre az után, hogy Kínában akadályok gördültek az Ant tőzsdére lépése elé.

A szingapúri szabályozó, a MAS szerint rigorózus vizsgálaton ment át mindkét szereplő pályázati anyaga. A két új digitális bank egyben pilot projekt is a MAS számára, az ő teljesítményük alapján fogják megítélni, hogy adnak-e ki további licenceket.

Pályázókban nem lenne hiány. Huszonegy különböző cég, köztük a Tiktokot tulajdonló ByteDance is – igényelt licencet. Első körben 14-et talált méltónak a szabályozó hatóság. A MAS azt várja a banki piacra belépő új szereplőktől, hogy a bankolatlanokat segítenek bevonni a pénzügyek világába.

Az Ant Group tőzsdére lépése a szaksajtó szerint nem csak pár hónappal került későbbre. Ha a cég az új szabályozásnak eleget akar tenni – más választása pedig nincs – akkor az üzleti modelljét is újra kell gondolni, valamit teljesen új iratokat kell előállítani a szabályozó hatóságnak. Ezek előkészítése valószínűleg a teljes 2021-es évet igénybe veszi majd.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?