Új unikornis született és ezen túl is áramlott a befektetés a nigériai fintech startupokba.

(Forrás: Palmpay / Facebook)

Lassan kérdés sem fér ahhoz, hogy afrika fintech központja Nigériában található. Idén novemberben 360 millió dollárt fektettek nigériai fizetési startupokba. Az összeg fele, 170 millió dollár kínai befektetőktől származik – írja a Techcrunch.

A hónap az Interswich nevű startuppal kezdődött, amelyben a Visa vásárolt részesedést. A legrégebbi nigériai fintech ezzel a befektetéssel átlépte az egymilliárd dolláros értékelést, unikornissá vált. A startup nem közölte, hogy pontosan mennyit kaptak a Visától. A Sky News információi szerint a kártyatársaság 200 millió dollárért vett húsz százalékos részesedést a cégben.

A kínai befektetők az OPay és a PalmPay körül mozgolódtak. A két startup két egymást követő körben összesen 220 millió dollárt kapott. A PalmPay esetében magvető befektetésről volt szó, amelyet a kínai tulajdonban lévő Transsion, a legnagyobb afrikai mobilkereskedője vezetett. A cég erősen indított, már Ghánában is elindult a helyi szolgáltatása.

Az OPay második befektetési körben 150 millió dollárt kapott. A névben található O az Opera internetes szolgáltatócégre, és böngésző gyártóra utal. A cég mögött egy kilenc kínai kockázati tőkés cégből álló csoport található. Az OPay az afrikai fizetési startupjuk, amelyet Nigéria mellett Kenyában, Ghánában és Dél-Afrikában is elindítottak.

Azt a Techcrunch cikke is kiemeli, hogy Kína afrikai jelenlétéről komoly vita van. Az infrastrukturális befektetésekben már korábban is erősen jelen voltak a kínai cégek, mostanra pedig a technológiai cégek körül is megjelentek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?