Vágni, forrasztani, ragasztani, 3D nyomtatni és lézerezni tud a Dobot M1, egy kínai startup új terméke. Programozható, ezért körülbelül bármire meg lehet tanítani, amire egy ilyen kar képes lehet.

Kép: Dobot
Kép: Dobot

Forradalmasítaná a robotkarok piacát a Dobot, akik közönségfinanszírozós kampányukkal már jóval túllépték a kitűzött célt. 100 000 dollárt szerettek volna összegyűjteni, de 105 támogatójukkal már majdnem 150 000 dollárnál járnak, és még 42 napig tart a kampány. Az első támogatóknak ezer dolcsit kellett bedobniuk a projektre, ennyiért meg is kapnak majd egyet, ha elkezdik szállítani, most már legalább 1400-at kell adni egyért, de ez az ár várhatóan emelkedni fog.

A terméknek az ára az igazán forradalmi. Ilyen minőségű robotkart ennyiért sehol máshol nem lehet venni, ezért nem meglepő, hogy ilyen sokan láttak benne fantáziát.

Korábban cég két hasonló projektet hozott össze Kickstarteren, az FLX.ARM 83 000 dollárt gyűjtött össze, a Makerarm pedig 440 000-et. Érdemes lesz megnézni, hogy a Dobot az alacsony áraival le tudja-e majd verni a versenytársait, miután véget ér a közönségfinanszírozós kampány.

via GIPHY

Kiegészítőkkel azért ennek is felszökhet az ára. Az alapcsomaghoz két eszközfej jár, amit az alábbiak közül választhatunk ki: 3D nyomtatófej, plusz egy tengelycsatlakozó, lézergravírozó, tapadókorong vagy szorítófej. Extraként 80 dolláros felárért bármelyiket rászereltethető. Prémium kiegészítőkkel is rendelhető: 200 dollárért 3D egeret, 600-ért pedig számítógépes kamerarendszert vehetünk rá, ugyanennyiért pedig egy színes bővítményt, ami növeli a robot hatótávolságát.

Legdurvább esetben 6 000 dollárért vásárolható meg a full extrás verzió.

Még programozható is

Manapság már nem menő úgy piacra dobni egy innovatív szoftvert, hogy ne adnának hozzáférést az API-jához (alkalmazás-programozási felület) és az SDK-jához (szoftverfejlesztő csomag). Ha tanuló üzemmódba helyezzük, manuálisan is vezérelhetjük, így a robot megtanulja az általunk irányított mozgást, és automatikusan is el tudja majd végezni. Aki pedig tud programozni, azoknak a tuningolásához a határ a csillagos ég.

A cég két korábbi terméke már eljutott az első vásárlókhoz, akik főként oktatási célra használták. 1200 dolláros darabáron adták szintén multifunkcionális robotkarjukat, 900-ért pedig a mostani gép elődjét, amiből már nincs is nekik készleten.

(Forrás: Tech Crunch, nyitókép: Dobot)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?