Az éttermek világszerte 35 százalékos kihasználtsággal üzemelnek. Egy startupnak van receptje arra, hogyan lehet ezen javítani.

(Fotó: Davor Cengija CC-BY)

A legérdekesebb kis netes szolgáltatás, amelyből nem lett startup, viszont siker igen, a Ma Este Színház. Ez az évek óta létező oldal aznap esti színházjegyeket kínál olcsóbban. A színházaknak jó, mert kevesebb üres hellyel mennek az előadások, a kellően rugalmasan tervezni tudó emberek pedig beülhetnek egy jó előadásra bármelyik este.

A DiningHour nevű app most egy hasonló modellt próbál megvalósítani az éttermek világában. Az Ausztráliában alapított, de már Magyarországon is elérhető app a csúcsidőn kívül kínál olcsóbb éttermi étkezési lehetőséget azoknak, akik szívesen kísérleteznének. A kínálat a minőségi streetfoodtól a Michelin-csillagos éttermekig terjed. Az utóbbi kategóriát mondjuk a Costes Downtown képviseli, ahol délután háromkor 10 százalék kedvezménnyel ehetnénk. Más éttermekben azonban a harminc százalékos kedvezmény sem ritka.

A DiningHour modelljét az teszi lehetővé, hogy az éttermek 35 százalékos kihasználtsággal működnek. Összehasonlításképpen, ez a szállodák és légitársaságok esetében 70 százalék felett van. A cég célja, hogy ne csak a csúcsidőben legyenek sokan az éttermekben, hanem a csúcsidőn kívüli kihasználtságot is megnövelje. Ez még akkor is megéri az éttermeknek, ha ilyenkor olcsóbban adják az ételt.

A Magyarországon frissen elindult szolgáltatás hetven étteremmel nyitott. Karaszi Csaba, a startup egyik társaslapítója szerint új költségoptimalizálási módszert hoznak el a hazai vendéglátásba.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?