Az éttermek világszerte 35 százalékos kihasználtsággal üzemelnek. Egy startupnak van receptje arra, hogyan lehet ezen javítani.

Az éttermek világszerte 35 százalékos kihasználtsággal üzemelnek. Egy startupnak van receptje arra, hogyan lehet ezen javítani.

(Fotó: Davor Cengija CC-BY)

A legérdekesebb kis netes szolgáltatás, amelyből nem lett startup, viszont siker igen, a Ma Este Színház. Ez az évek óta létező oldal aznap esti színházjegyeket kínál olcsóbban. A színházaknak jó, mert kevesebb üres hellyel mennek az előadások, a kellően rugalmasan tervezni tudó emberek pedig beülhetnek egy jó előadásra bármelyik este.

A DiningHour nevű app most egy hasonló modellt próbál megvalósítani az éttermek világában. Az Ausztráliában alapított, de már Magyarországon is elérhető app a csúcsidőn kívül kínál olcsóbb éttermi étkezési lehetőséget azoknak, akik szívesen kísérleteznének. A kínálat a minőségi streetfoodtól a Michelin-csillagos éttermekig terjed. Az utóbbi kategóriát mondjuk a Costes Downtown képviseli, ahol délután háromkor 10 százalék kedvezménnyel ehetnénk. Más éttermekben azonban a harminc százalékos kedvezmény sem ritka.

A DiningHour modelljét az teszi lehetővé, hogy az éttermek 35 százalékos kihasználtsággal működnek. Összehasonlításképpen, ez a szállodák és légitársaságok esetében 70 százalék felett van. A cég célja, hogy ne csak a csúcsidőben legyenek sokan az éttermekben, hanem a csúcsidőn kívüli kihasználtságot is megnövelje. Ez még akkor is megéri az éttermeknek, ha ilyenkor olcsóbban adják az ételt.

A Magyarországon frissen elindult szolgáltatás hetven étteremmel nyitott. Karaszi Csaba, a startup egyik társaslapítója szerint új költségoptimalizálási módszert hoznak el a hazai vendéglátásba.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?