Most jó internetes csalónak lenni: az Uber 57 millió ember adatait hagyta el. Pénzügyi információk nincsenek közöttte, de így is hatalmas a gond.

Most jó internetes csalónak lenni: az Uber 57 millió ember adatait hagyta el. Pénzügyi információk nincsenek közötte, de így is hatalmas a gond.

(Fotó: Uber Switzerland / Flickr CC-BY)
(Fotó: Uber Switzerland / Flickr CC-BY)
(fotó: Uber Switzerland / Flickr CC-BY)

Van, hogy az ember elfelejt dolgokat. Nem visz magával lakáskulcsot, lerakja valahol a kesztyűjét, és ottfelejti. A mobilfizetés hívei szerint olyan is van, hogy az emberek tárca nélkül indulnak el otthonról, mert a mobilra jobban figyelünk már ma. Az Uber, a világ egyik legnagyobb fuvarközvetítő társaság azt felejtette el megemlíteni a felhasználóinak és sofőreinek – összesen 57 millió embernek – hogy hackerek tavaly októberben ellopták a cég teljes ügyféladatbázisát.

A cég most, több mint egy évvel később érezte időszerűnek beszámolni az indcidensről. A közleményük szerint csupán személyazonosításra alkalmas adatokat vittek el a hackerek, fizetési információkat nem. Az adatszivárgás így is nagyon kínos a cégnek, különösen mert az is kiderült, hogy elsőre egy 100 ezer dolláros váltságdíj megfizetésével próbálták megelőzni az adatok elterjedését.

Az ügy miatt az Uber azóta lemondott teljes biztonsági részlegét elő lehet venni. Nagyjából semmi sem úgy csináltak, ahogy a törvények vagy az üzleti etika megkövetelte volna. A probléma kezelése is jellemző a cégre: a vezetők számlájának monitorozását és csalásfigyelő szolgáltatás bevezetését ígérték meg.

Az adatlopásról nem most hallunk utoljára. A New York-i államügyész már bejelentette, hogy nyomozást indít az ügyben.

Uber concealed massive hack that exposed data of 57m drivers and users

Uber concealed a massive global breach of the personal information of 57 million customers and drivers in October 2016, failing to notify the individuals and regulators, the company acknowledged on Tuesday. Uber also confirmed it had paid the hackers responsible $100,000 to delete the data and keep the breach quiet, which was first reported by Bloomberg.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?