Az Elliptic vezető kutatója szerint túl sok nem eléggé tesztelt, nem eléggé robusztus szoftver működik az elosztott pénzügyi szolgáltatóknál.

(Fotó: descryptive.com / CC-BY)

A tízmilliárd határozottan az a szám, amire az ember már csak viccből mondja, hogy az gombócból is sok. Ha pedig mögé került egy valuta neve, ami épp nem szenved el hiperinflációt, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nagy összegről van szó. Az Elliptic szerint pedig pont ez a tízmilliárdos nagyságrend dollárban, amennyivel idén különböző kriptós platformok ügyfeleit megkárosították a kiberbűnözők.

Az elemzőcég az összes decentralizált pénzügyi platform elleni támadás által okozott kárt próbálta meg összeadni. A szumma 12 milliárd dollár, ami eleve rendkívüli összeg. Még meglepőbb azonban, hogy a csalás és a lopás 10,5 milliárd dollárra tehető ezen belül. Ez a szám pedig a megelőző évhez képest hétszeres növekedést mutat.

„A pénzügyi szolgáltatások innovációja fénysebességgel zajlik. A decentralizált pénzügyek nagyon érdekes és gyorsan mozgó terület” – mondta Tom Robinson, az Elliptic vezető tudósa a CNBC-nek. A kutató szerint ez a gyors mozgás és érdekesség az oka annak is, hogy gyakran nem kellően tesztelt, nem elég robusztus megoldások működnek a különböző szolgáltatóknál. A hackerek pedig vadásznak a hibákra, és ha találnak egyet, akkor ki is használják azt.

A lap egy másik fontos számot is közöl. Az elmúlt két évben a decentralizált pénzügyi szolgáltatásokban mozgó 500 millió dollár többszörösére nőtt. Mostanra 247 milliárd dollárnyi befektetést kezelnek ezek a kriptós cégek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?