Nem biztos, hogy tudnak főzni, de remek ötleteik vannak, hogyan lehetne modernizálni a háztartási eszközöket. Nevetséges, milliós befektetéssel készült okoseszközökből válogattunk.

A hardveres startupok alapítóinak valamiért be van akadva a konyha. Korábban csak a háztartási elektronikával foglalkozó cégek jelentették be évről évre az új okoskonyha eszközeiket, amiket aztán természetes élőhelyükön soha nem lehetett látni. Szerencsére a FuckYeahInternetFridge megőrzi az utókornak az appot futtató, kamerával felszerelt hűtők sajtófotóit.

Mostanra azonban bekövetkezett egy változás. A közösségi finanszírozási oldalakon lépten-nyomon okoscuccokba botlunk. Odáig még nem értünk el, hogy ezek valóban hasznosak is legyenek, de választék már van.

Rendpárti rezsim a hűtőben

Ismertek olyan embert, akit érdekel és tudja is, hogy meddig jó a tej a hűtőben és mikor jár le a felvágott szavatossága? És olyat, aki ezt esetleg Excel-táblában vezeti is? Csak mert neki tervezték a Bubee nevű, polikarbonátba öntött görög váza alakú kütyüt, amivel leolvastathatjuk az összes fontos adatot az élelmiszerekre ragasztott vonalkódról. Emellett természetesen az appja kezel bevásárlólistát is, nehogy ne legyen sör a hűtőben.

A Bubee egyelőre nem sikeres: tízezer dollárt kértek a gyártás elindítására, de csak 2400-at szedtek össze. Marad az Excel-tábla.

Annyira jó zöldséglé, hogy csak na

A Juicero címerállata is lehetne a konyha innovációnak. A hétszáz dollárba – ez 200 ezer forint – kerülő prés egy dolgot tud: kisajtolni a hozzá külön kapható 5-7 dolláros tasakokból a levet. Mentségükre legyen szólva, a tasakban legalább apróra vágott zöldség és gyümölcs van, szóval valami munkát kell végeznie a gépnek, nem csak kitölti az anyagot.

A Juicero nem működik, ha nincs internet, nem sajtol olyan tasakból, aminek akár egy nappal is le van járva a szavatossága. A tökéletesség fasizmusát valósítja meg a konyha egy szegletében.

Forgatócsoport a sütőben

A Juicerót csak azért lehet kinevetni, mert a többség számára teljesen felesleges tökéletességet kergeti. És persze drága. A June nevű okos grillsütőt viszont akár tömegek is használhatnák, ha a tesztek szerint nem működne rosszul. Pedig a feltalálója mindent belepakolt: kamera, szenzorok, képelemző algoritmusok, tanulásra képes szoftver, sőt még streameli is a sütőbe épített kamera képét.

june-03

Ha működni fog, automatán felismeri a brokkolit és hiába próbáljuk szénné égetni, tudni fogja, mennyi ideig kell sütni. Egyébként a June sem olcsó: 1500 dollárt kell kifizetni az okosgrillért.

Kapszulás tortilla

A kapszulás kávéfőzőhöz már hozzászoktunk, bármennyire nem környezetbarát is a módszer. Több cégalapító úgy gondolja, hogy nem csak kávét lehet kapszulában tárolni. A Flatev nevű jószág például tortillát képes sütni a kávéfőzőből már ismert mechanikát felhasználva. Az elképzelést kicsit leértékeli, hogy a tortillához csak kukoricaliszt, víz és só kell, a kütyü egy végtelenül egyszerű ételt tesz bonyolultabbá.

pnkb01bk_pancakebot_hero

Ha már tényleg hülyeséget kell venni a konyhába, akkor van sokkal jobb tippünk is: a palacsintanyomtató. Az legalább mókás!


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?