A versenyhivatalt a fizetendő összeghez automatikusan hozzáadott borravaló háborította fel.

    (Fotó: HelloPay)

Húszmillió forintos büntetést kell befizetnie a HelloPay fizetési szolgáltatónak – írta az MTI-re hivatkozva az Index. A fesztiválok készpénzmentes fizetési rendszereit üzemeltető HelloPay-t azért marasztalta el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert a cég termináljai automatikusan tíz százalékos borravalót számoltak fel. A GVH szerint megengedhetetlen pszichés nyomás a tíz százalék automatikus hozzáadása a fizetendő összeghez.

A vásárló módosíthatta a borravaló összegét fizetéskor, sőt akár úgy is dönthetett, hogy nem ad borravalót. Ezekhez azonban tevőlegesen át kellett állítani az összeget. A GVG indoklása szerint a fogyasztói döntés korlátozásának számít az automatikusan megjelenő borravaló. Ráadásul a fesztiválok élethelyzete, ahol zajban, tömegben igyekeznek minél gyorsabban fizetni a felhasználók kevés lehetőséget adnak a fizetés átgondolására.

A bírság méretét növelte, hogy széles fogyasztói kört érintett a kifogásolt működés. Illetve, hogy újszerű szolgáltatásról van szó. Enyhítő körülmény volt, hogy a HelloPay módosította a kifogásolt gyakorlatot, illetve tájékoztatást tett ki a terminálok működéséről.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?