Bármikor ránézhetünk, hogy megvan-e még a fedezet harmada. A másik két lába a fedezetnek, az egy kicsit nehezebben ellenőrizhető.

(Forrás: Wikimedia Commons)
(fotó: Wikimedia Commons)

A kriptovaluta világában nem ritkán bukkannak fel teljesen bolondnak tűnő, de legalább is túlzó ötletek. Az Illumishare nevű új blockchain alapú pénzügyi termék például azzal próbál befektetőket toborozni, hogy bármikor ránézhetünk a fedezetre.

A ránéznit ebben az esetben szó szerint kell érteni. A fiat pénzek előtti időkre visszalépve az Illumishare részben arany fedezetű. Ezt az aranyat pedig egy webkamera figyeli a széfben a nap 24 órájában.

A pénzügyi eszköz piacra dobását az Emirátusok kormányának egy-két tagja, illetve nemzetközi pénzügyi cégektől összegyűjtött igazgatótanács fogja megünnepelni. A valuta, ami nem stablecoin, három lábon áll majd: arany, készpénz és technológia. Azaz a webkamerán látható aranytartalék csak a harmada annak, ami miatt meg kellene bízni a tokenben.

A valutát reklámozó sajtóközlemény szerint az árfolyam követi vagy meg is haladja az infláció mértékét. 2023-ban pedig NFT-ket is piacra fognak dobni, ami aztán még vonzóbbá teszi az Illumishare pénzügyi platformját. Merész vállalás, de legalább egyelőre nincs is mivel alátámasztani.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?