Ügyesek az amerikaiak, 1932-ben kitalálták, hogy kell egy látványos, nagy nyitás a karácsonyi bevásárlási szezonnak. Ez lett a Hálaadás utáni péntek, a Fekete Péntek, amikor a boltok hamarabb nyitnak,

Ügyesek az amerikaiak, 1932-ben kitalálták, hogy kell egy látványos, nagy nyitás a karácsonyi bevásárlási szezonnak. Ez lett a Hálaadás utáni péntek, a Fekete Péntek, amikor a boltok hamarabb nyitnak, óriási akciók vannak, a népek pedig egymást gyilkolják a lapostévéért.

Black Friday egyben nemhivatalos százméteres síkfutási versney
Black Friday egyben nemhivatalos százméteres síkfutási versney
(fotó: Powhusku / CC-BY)

2005 óta a kereskedelem legforgalmasabb időszakának számít a Fekete Péntek és a következő két hétvégi nap. Az online kereskedők egy része pedig még a rákövetkező hétfőt is igyekszik learatni, akkor van a rémesen hülye nevű Cyber Hétfő.

A Fekete Péntek pár éve elterjedt az egész világon, ott is vannak nagy akciók, ahol soha nem voltak puritánok és pulykát is csak a Wikipédiában láttak. Néhol még a dátumok sem passzolnak az amerikaihoz képest.

"Ők csak gugolnak, egy se moccan, / anyás meleggel és pirossan / süt ki a fény." - írta Rimbaud teljesen másról
“Ők csak gugolnak, egy se moccan, / anyás meleggel és pirossan / süt ki a fény.” – írta Rimbaud teljesen másról
(fotó: Erwin Bernal / CC-BY)

Az Egyesült Államokban a november negyedik csütörtöke a Hálaadás, a Black Friday pedig az ezt követő péntek. Nehezítésként Kanadában is adnak hálát, de az október második hétfője. Ezt nem követi bevásárlónap, hanem egy hagyományos szüreti ünnep. Pulyka, sütőtöktorta meg ilyesmi azért van ott is. A nagy amerikai leárazások dátuma idén:

november 25.

Ez azért érdekes nekünk is, akik nem tudunk sorba állni a Best Buy vagy Target üzletek előtt, mert a netes kereskedők is csatlakoznak az akcióhoz. Szóval, akinek van egy hosszabb várólistája a Steamvideojáték-boltban vagy a Good Old Games-en, az igazán várjon a hónap végéig.

black friday

Ugyanezen a napon tart hatalmas kiárusítást az eMag. A kereskedőház 450 ezer darab akciós terméket és nyolcvan százalékot elérő leárazásokat ígér. Ráadásul a mobilos appjukban egy kattintásos vásárlási funkció is lesz. Az eMag tavaly 3,25 milliárd forintnyi árbevételt termelt a Fekete Pénteken, amelyet a Millward Brown felmérése szerint a magyarok hetvenkét százalékát ismer.

Egy héttel korábban is lesz Fekete Péntek

Van egy másik hazai dátum is, amit érdemes fejben tartani, ez

november 18.

Az Extreme Digital egy héttel az amerikai és az emagos leárazás előtt rendez nagy akciót. Ötven-hetven százalékos kedvezményeket és a tavalyinál háromszor több leárazást ígérnek. A vásárlók ezer különböző termékből válogathatnak majd.

Egészen érthetetlen módon a cég a nehezen kedvelhető, ám amerikai elnöknek frissen megválasztott Donald Trump kampányszlogenjének átiratát választotta idei mottónak:

Make Black Friday Great Again!

Figyelem, Kína már ma kezdi!

A kínai e-kereskedelmi oldalakkal két baj van. Az egyik, hogy bele lehet futni hihetetlenül gagyi termékekbe – ezekre többnyire az alacsony ár figyelmeztet -, a másik pedig, hogy az ingyenes szállítás nagyon lassú. Hogy mégis esélye legyen azoknak, akik Kínából rendelnének karácsonyi ajándékot, a Dx.com, az Aliexpress és a szintén kütyükkel foglalkozó Banggood mától tart nagy akciókat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?