Mindennek oka van, így oka van annak is, hogy a FTX kriptotőzsde csődközelben táncol vagy talán már csődbe is ment.


Az FTX kriptotőzsde legnagyobb hibája az volt, hogy a tőzsde alapítója, Sam Bankman-Fried (SBF) bárki más megkérdezése nélkül nyújtott egy 10 milliárd dolláros kölcsönt az Alameda Research befektetőcégnek. Ezért akkor rendkívül hálás lehetett az Alameda vezérigazgatója, akit a sors különös fordulatai révén Sam Bankman-Fried-nek hívnak.

A hitel fedezetéül az FTX-et használók betéteit használta a cég. Nem mintha a tőzsdétől elvárt vagy megengedett viselkedés lett volna, hogy a betétesei pénzét befektesse, különösen nem a vezérigazgató másik cégébe.

Az FTX az általa akkor kezelt betétek felét adta át az Alamedának, amely aztán spekulatív befektetéseket végzett illetve más kriptós cégeknek adott kölcsön akkor, amikor az árfolyamok csökkenni kezdtek. Ezt látta át Changpeng Zao, a Binance kriptotőzsde vezetője és csapata, amikor tegnap bejelentették, hogy mégsem vásárolják meg az FTX-et, megmentve a céget a csődtől.

Sam Bankman-Fried kiadott már egy nyilatkozatot, amelynek a legfontosabb mondata az volt, hogy „elcsesztem, jobbnak kellett volna lennem”. A probléma természetéről és megoldási javaslatokról azonban nem beszélt. Azt megemlítette, hogy az FTX amerikai leányvállalata, amely külön cégként működik, nincs veszélyben. De a kereskedést ott is leállíthatják pár napra. Jó kérdés, hogy egy ilyen blama után ki akar újra pénzt bízni az üzletemberre? De az eddigi kriptős csődök alapján úgyis lesznek ilyen befektetők és felhasználók.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?