Elon Musk több mint egy hete a Twitter ura. Ez idő alatt voltak bejelentések, visszavont bejelentések, botrányok, tömeges leépítés, és most egy kijelölt út, ami hosszú is és nehéz is.

(Fotó: Daniel Oberhaus (2018) // CC-BY)

A Fintechradar eddig távol tudott maradni attól az ámokfutástól, amit Elon Musk végez a Twitternél. Szerdán, magyar idő szerint este azonban egy nyilvános beszélgetésben Musk bejelentette legújabb ötletét, amely minket is érint.

A legújabb terv szerint a Twitter pénzügyi szoltálgató szeretne lenni a felhasználók számára. A legjobb indulattal sem állíthatjuk, hogy kidolgozott terv lenne, bár előbb-utóbb mindegyik közösségi szolgáltatásnak lesz pénzügyi lába is.

Ugyanakkor Musk azt is megígérte, hogy komoly kamatokat fog fizetni a twitteres számla. Ehhez azonban ki kellene találni, hogy az egyelőre csak veszteséget termelő cég, hogyan termel jövedelmet. A forgalomban lévő tippek szerint: fektethet értékpapírokba vagy esetleg olyan kockázatosabb, egyenesen spekulatív eszközökbe, mint a kriptók. Ezek egyikével sem tudnak a piacon mások által kínáltnál nagyobb kamatot fizetni.

A Twitternek ráadásul jelentősebb pénzügyi tapasztalata nincs. És ahogy az Tim Carmody írta, befektetési bankárt még annál is drágább felvenni, mint programozót. Egyelőre a Twitter a fizetési szolgáltatások indításához szükséges papírokat adta be. Ez is akkor készül el, ha a nagy leépítésen átesett cég megfelelő minőségben képes lesz lefejleszteni a funkciót. Illetve ha meg is találja a cég a megfelelő mennyiségű fejlesztőt egy ilyen projekthez, a pénzügyi funkciók lefejlesztése még akkor is hosszú időt igénylő feladat. Különösen úgy, hogy a Twitter rendkívül sok piacon van jelen, amelyek saját pénzügyi szabályozással rendelkeznek.

Hosszútávon még akár el is képzelhető, hogy a Twitter pénzügyi szuperappá válhasson. Igaz, ehhez szögre kell akasztani a fenntartásainkat. Ám ez nagyon nehezen megvalósítható cél, ráadásul jobb helyzetben lévő versenytársak is vannak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?