Donald Trump félelmekről beszélt, sikeresen. A legesélytelenebb elnökjelölt viszont egy igazán csillogó, hihetetlen jövőt vázolt fel. Nyerni nem is akart, elég volt neki, hogy elmondta a mondókáját.

Donald Trump félelmekről beszélt, sikeresen. A legesélytelenebb elnökjelölt viszont egy igazán csillogó, hihetetlen jövőt vázolt fel. Nyerni nem is akart, elég volt neki, hogy elmondta a mondókáját.

A pénz, a tulajdon és a munka nem olyan dolgok, amik maradandóak
A pénz, a tulajdon és a munka nem olyan dolgok, amik maradandóak
(fotó: The Venus Project)

Az amerikai elnökválasztás lezárult, január huszadikától Donald Trump lesz a Fehér Ház lakója. Az elkövetkező napokban a közéleti sajtóban sokat fognak Trump elnökkel és a választást elbukó Hillary Clintonnal foglalkozni. Bőven jut majd szó a néhány fontos százaléknyi szavazatot elnyerő harmadik párti jelölteknek is, akiken esetenként államok és elektori szavazatok buktak el Clinton számára. Van egy elnökjelölt, aki hónapok óta kiesett a rivaldafényből.

A magyar származású szülőktől Amerikában született Zoltan Istvan a hibahatár környéki támogatottságú Transzhumanista Párt jelöltjeként indult. Egyáltalán nem volt esélye a győzelemre – ilyen jelöltek minden szezonban vannak, kedvencünk a kalapként gumicsizmát viselő Vermin Supreme -, viszont fontosnak tartotta, hogy a transzhumanista jövőre irányíthassa a figyelmet.

Vermin Supreme amúgy a legnagyobb király
Vermin Supreme amúgy a legnagyobb király (Fotó: Marc Nozell / CC-BY)
(fotó: (Fotó: Marc Nozell / CC-BY))

Mi lenne, ha mindent felforgatnánk?

A színes életű ex-jelölt nem állt le a gépekkel, mesterséges intelligenciával, bio- és szilícium-alapú technológiával felturbózott jövő reklámozásával csak azért, mert nem lett elnök. Legutóbbi cikke a pénzügyek és a világ átalakítását taglalja. Fintechnek nem lehet nevezni, amit Zoltan Istvan felvázol, mert a második bekezdésben két mondaton belül eltörli a jövedelemadót, a tulajdont és a pénz is. Teszi mindezt Jacque Fresco építész és futurista elméletét követve. Fresco önmagában érdemes a figyelemre, idén töltötte be a századik életévét, és még van benne energia.

Az ex-jelölt épp a nem csak 10-20 évre előretekintő következő programját állította össze, amikor szembe jött Fresco munkássága, hanem egy kicsit távolabb tekintő programon dolgozott. Zoltan Istvan szerint ilyen távon az automatizáció majdnem minden munkahelyet megesz, a kapitalizmus pedig szétesik ennek a változásnak a hatására. A megoldás szerinte az összes segély és szociális juttatás lecserélése feltétel nélküli alapjövedelemre, és ha már úgyis átalakítunk mindent, ez az adók kidobásának pillanata is. Ha ezt nem tesszük meg, a szegények és gazdagok közti szakadék növekedése csak gyorsulni fog.

Nem kommunizmus, de azért minden ingyen van

A jövő azonban nem egy teljesen automatizált luxuskommunizmus – mennyire remek kifejezés! – lesz, hanem egy erőforrásokon alapuló társadalom. A robotokat, ételt, szolgáltatásokat, mindent úgy vehetünk magunkhoz majd, mint ma egy könyvtári könyvet. Ez csak akkor jöhet létre, ha Frescónak és Istvannak igaza van abban, hogy a Föld erőforrásai elegendők egy ilyen társadalom fenntartására.

Fresco
(Fotó: ビッグアップジャパン / Flickr CC-BY)
(fotó: ビッグアップジャパン / Flickr CC-BY)

Az elnökjelölt első körben az állami tulajdonban lévő hatalmas földterület kiaknázásával kezdené a pénzteremtést. Az átállás módja pedig az, ahol van egy startup vagy egy nagyszabású társadalmi kísérlet a sztoriban. A két futurológus szerint előbb egy jövővárosban kell tesztelni az elképzelést, ha pedig ott működik, az emberek maguk akarnak majd átállni rá.

Mivel a rendszer kitalálója építész, így a város felépítésében is vannak új ötletek. Egymáshoz kapcsolódó, egymásra épülő Jetsons-jövő házakat kell elképzelni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?