December 10-ével bezár a Koin, az egyik legrégebbi magyar fintech startup. Az adatokat mindenki exportálhatja még egy hónapig, utána törlik azokat. A piac szegényebb lesz azzal, hogy megszűnnek.

Így néz ki a Koin, a magyar PFM-app
(fotó: FTR)

Még csak jövőbeli eseményként beszélgettünk a második pénzforgalmi irányelv (PSD2) hatályba lépéséről és a lassú bankok hiányosságait ügyesen felhasználó fintechekről, a Koin már működött. Igaz, hogy a felhasználónak sajátkezűleg kellett bevinnie a költéseit, fizetéseit és a pénzkivételt, de az app így lehetővé tette, hogy kövesse költési szokásait.

Idővel megtanultuk azt is, hogy a szolgáltatás, amit a Koin nyújt az personal finance management (PFM), azaz személyes költségmenedzsment néven fut. Vannak ennek a piacnak nagy, nemzetközi szereplői, amelyek attól tudnak a saját piacukon kényelmesebbek lenni, hogy banki adatkapcsolaton keresztül tudják a költéseket behúzni a saját rendszerükbe. Ezen túl azonban ugyanús statisztikákat, grafinokonat generáltak, mint a Koin. És ezzel megjeleníthetővé tették, hogy a költési szokásainkból hol lehet lefaragni, valójában mennyi a digitális rezsink vagy hogy mennyit költünk a céges menzán.

A magyar app sajnos a PSD2 hatályba lépése után sem került egyszerűbb helyzetbe. A bezárásról szóló levélben azt írják, hogy a csapat próbálta megőrizni az app ingyenességét úgy, hogy közben önfenntartóvá is váljon.

„Nem akarjuk a felelősségünket csökkenteni, de a pénzügyi intézetekre vonatkozó előírásoknak való megfelelés (PSD2) nehézsége, a banki kapcsolódások minősége illetve a piaci szereplők nyitottságának korlátai miatt nagyobb nehézségekkel néztünk szembe, mint ahogyan azt előzetesen vártuk.”

Amíg ez történt, több pénzintézet elérhetővé tett korlátozott tudású PFM-eket a saját banki appjában. Ezek jellemzően az adott banknál igénybe vett különböző termékek egyenlegét tudják összesíteni. Egy bankfüggetlen megoldásra vár a piac. Sajnos azonban ez a piac olyan kicsi, hogy az a Koint nem tudta fenntartani. Pedig az egyik hónapról a másikra élő, a pénzügyi tudatosság terén kihívásokkal küzdő magyar ügyfeleknek nagyon nem ártana, ha valaki a szájukba rágná a pénzügyi alapokat. A Koinban tárolt adatokat az app rendszeres felhasználói december 10-ig Excel és szöveges formátumban is lementhetik. Utána a szolgáltató törli azokat.

A fintech bezárásáról megkérdeztük a Fintechradarnak gyakran nyilatkozó pénzügyi szakértőt, a BiztosDöntés alapítóját, Gergely Pétert is, aki szerkesztőségünkhöz hasonlóan érez:

„Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült a Koinnak tovább talpon maradnia és megtalálni a nyereséges üzleti modellt. Több ezer tudatos felhasználó mellett én is gyakran használtam az applikációt és sok hasonló PFM közül a Koin volt az ami kezdettől kézre állt. Az utóbbi években számos bank már beépített hasonló költségelemző szolgáltatást a mobilbankjába és náluk is van lehetőség PSD2-n keresztül több bankszámlánk összekötésére. Önmagában szerintem mindig nagyon nehéz lesz egy freemium PFM modellt működtetni és ha nincs több százezer felhasználó, akkor nehezen lehet termékajánlások vagy reklámok nélkül gazdaságosan üzemeltetni.”


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?