Apró díjakból is össze lehet rakni annyi költséget, amennyit egy hagyományosabb pénzügyi szolgáltatás tartalmaz. Hazudnánk, ha nem mondanánk, hogy átverésnek tűnik.

A fintech világ egyik mantrája az volt, hogy a bankolatlanok banki szolgáltatáshoz segítésében hatalmas pénz és társadalmi haszon van. Az amerikai Boost Mobile október végén jelentette be, hogy OmniMoney néven alap banki szolgáltatást indít.

A Boost nem válik bankká, a pénzügyi szolgáltatásokat az Aviere nevű cég adja, amely tagja az amerikai betétbiztosítási rendszerben is. Az OmniMoney egy olyan számlát nyújt, amihez nem szükséges hitelképességi vizsgálat. Nincs minimum egyenleg követelmény sem, és ha a számla aktív 12 hónapon keresztül, akkor havidíjmentesen működik.

A számla azonban valóban nem díjmentes természetesen. Ha a mobilszolgáltató valamelyik üzletében töltenek pénzt a kártyára, akkor annak van egy négy dolláros díja. Minden távoli, nem személyes egyenleg ellenőrzési kísérlet egy dollárba kerül. A hálózaton belüli ATM-ek használata pedig pénzkivételenként 1,3 dollárba kerül. A közvetlen betét ingyen van, azt várják, hogy ezt használja az ügyfelek többsége.

Az OmniMoney egyetlen, viszonylag olcsó szolgáltatása a pénzküldés Mexikóba. Ez díjmentes, ha az ügyfél előfizetett a prémium Boost programra. Ha ezt nem tette meg, akkor 3,5 dollárba kerül a szomszédos országban pénz küldeni a 4 dolláros egyenlegfeltöltési díjon felül.

Bár a cél értelemszerűen az Egyesült Államokban dolgozó mexikói munkások kiszolgálása, a Boost majdnem banki szolgáltatása nem olcsóbb a Western Union-nál.

 


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?