Az ország legnagyobb bankja eddig főleg házon belül fejlesztett fintech megoldásokat, most viszont a startupokat is be akarja vonni.

Az ország legnagyobb bankja eddig főleg házon belül fejlesztett fintech megoldásokat, most viszont a startupokat is be akarja vonni.

(Photo by CafeCredit under CC 2.0)
(Photo by CafeCredit under CC 2.0)

Novemberben már lehet jelentkezni az OTP akcelerátorprogramjába, a téli bírálati időszak végével pedig a jövő év elején el is indul az első három hónapos mentorprogram. A bank az északi gyökerű, de a világ számos pontján tevékenykedő Nestholmával közösen valósítja meg a gyorsítóprogramot. A programba bejutó magyar és régiós startupok olyan metodológiával dolgoznak majd, amely már a Nordea Bank akcelerátorában vagy a Microsoft hasonló kezdeményezésében bizonyított.

A három hónap alatt a proof of concept, a bemutatható prototípus állapotig kell eljutniuk a fintecheknek

– mondta el Schenk Tamás, OTP Bank Digitális Transzformációs Projektjéért felelős ügyvezető igazgató. Az elmúlt éveknek az a tapasztalata Schenk szerint, hogy az ügyfelektől jövő visszajelzést minél hamarabb érdemes becsatornázni a termékfejlesztésbe. Az akcelerátortól nem csak olyan termékekt várnak, amelyek európai szinten is jelentős szolgáltatássá tudnak válni, hanem olyan újításokat is, amelyek a bank egyes problémáira adanak ütős, modern válaszokat.

Van hogy hetek alatt elkészül a termék, de arra is volt példa, hogy évek alatt készült el. A három hónapos akceleráció végén azonban az már látható, hogy hogyan halad a folyama, mennyi időre van szükség

– mondta Daniel Collado-Ruiz, a Nestholma egyik mentora.

Az OTP-nek azoknak a startupoknak is van terve, akik viszont nem egy-egy kényelmes funkciót fejlesztenek, hanem nemzetközi piacra akarnak lépni. A bank a Portfolionnal közösen elindított digitális kockázati tőkealapjával olyan cégekbe tervez fektetni, amelyekben komoly fintech novekedési potenciált, ígéretes innovációt lát. A startupok százezer és egymillió euró közötti befektetésre számíthatnak, illetve arra, hogy 5-8 éven keresztül dolgoznak majd együtt a bankkal és a tőkealappal.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?