A marihuánának és a blockchainnek van közös metszete? Persze! Már töltik is fel a frissen nemesített fűfélék genetikai kódját. A szemünk előtt válik iparrá a marihuána.

Gondolta volna valaki, hogy a marihuánának és a blockchainnek van közös metszete? Az új fűfajták genetikai kódját tárolják majd nem hamisítható módon a blockchainen. Hogy miért? Mert Amerikában a fű már ipar.

Marijuana

A fű dekriminalizálása az Egyesült Államok területének nagyobbik részén már önmagában is hatalmas biznisz. A Medicinal Genomics úgy akar az egyszerű termesztő-nemesítő-ellenőrző szerepnél jelentősebbhez jutni, hogy megalkotja a különböző marihuánatözsek minőségbiztosítását – írja a Motherboard.

A cég adatbázist épít a különböző nemesített marihuánafajták genomjaiból, amelyet aztán a blockchainen tervez tárolni. Ez az egyszerű vásárló életét nem könnyíti meg azonnal. Ha most átverik egy Pineapple Expressnek mondott csomaggal, ami valójában nem az, nem nagyon ellenőrizheti. Sőt, az adatbázis elkészülte után sem lehet otthon az öntöttvas fürdőkádban szekvenálni a gyanús áru genomját, hogy összehasonlítsák a blockchainről letöltött adatsorral.

Amire viszont jó lesz az adatbázis, az a marihuánapiac szabványosítása. Illetve a cég azt reméli, hogy a nemesített törzsek körül felmerülő szerzői jogi kérdések rendezését is megkönnyíti. A tervek önmagukban jelzik, hogyan alakul át iparrá a fűbiznisz. Nem csak a minőségbiztosítás megjelenése, hanem az állami szabályozás jelenléte is ezt mutatja.

A Medicinal Genomics 600 dollárért szekvenálja és hasonlítja össze az új törzseket a már ismert, márkanévvel és regisztrációval rendelkező törzsekkel. A termesztők úgy tűnik, ráharaptak a lehetőségre: már közel ezer különböző marihuánatörzset regisztráltak, ebből 420 genomja pedig szabadon hozzá is férhető.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?