Kicsit nem figyel az ember, és a szomszédban dolgok kezdenek történni. A svájci pénzpiacfelügyelet, a FINMA és az osztrák partnere együttműködési megállapodást írt alá.

Kicsit nem figyel az ember, és a szomszédban dolgok kezdenek történni. Megérdemelt pihenésünket töltöttük a FinTechRadar 2.0 konferencia után, amikor a svájci pénzpiacfelügyelet, a FINMA és az osztrák felügyeleti szerv, az ASIC együttműködési megállapodást írtak alá.

A fintecheknek is szabad az átjárás (Fotó: Kecko // CC-BY)
A fintecheknek is szabad az átjárás (Fotó: Kecko // CC-BY)

Az együttműködés célja a pénzügyi szférában zajló innováció elősegítése. Ez magyarra fordítva a fintech fejlesztések segítését és gyorsítását jelenti. A másik cél pedig a már létező cégek működésének egyszerűbbé tétele a szomszédos országban. Ez utóbbi nem csak az osztrák vagy svájci startupoknak előnyös, bárki profitálhat abból, ha egy nagyobb területre azonos szabályozás vonatkozik.

A megállapodás egyik pillére, hogy Svájc már most is a tizedik legnagyobb befektető Ausztriában. 2015-re 50,2 milliárd euróra nőtt a svájci tőke mérete – írja a Finextra.

A pénzügyi területen jellemzően erős svájci városok pedig különböző kormányprogramok miatt a fintechben is erősíteni kezdtek. A becslések szerint 200 fintech startup van Svájcban, amelyek vagyonmenedzsment, kriptográfia, adatkezelés, hitel és fizetési szolgáltatásokkal foglalkoznak.

Az osztrák szabályozó is előkészületek után vágott bele a fejlesztésbe. 2015 óta üzemeltet innovációs csomópontot, ahol az osztrák startupok válaszokat kaphatnak a kérdéseikre.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?