A Visa, a Mastercard és a legendásan trükkös, amerikai adóbevallási rendszereket árusító Intuit is felkeltette a nyomozók figyelmét.

(Fotó: John Taylor CC-BY)

Az elnökválasztási előtti hónapban megtáltosodott az amerikai Igazságügyi Minisztérium. Több cég mellett a Visa kapcsán is indítottak vizsgálatot, a Plaid nevű fintech felvásárlása érdekli a minisztérium jogászait.

A Visa még januárban jelentette be, hogy 5,3 milliárd dollárért megvenné a Plaidet, amely az appok és bankok összeköthetőségét lehetővé tévő API-kat fejleszt. A Plaid terméke nem olyasmi, amivel a végfelhasználók találkozhatnak. Viszont a beépítésükkel a hétköznapi appokba például fizetési funkció vagy számlainformációs szolgáltatás kerülhet.

Az ügyet bonyolítja, hogy a minisztérium szerint a Visa üzleti ajánlatát összeállító Bain nevű tanácsadócég hátráltatja a vizsgálatot dokumentumok visszatartásával. Az antitröszt vizsgálat már június óta zajlik, de a kért dokumentumcsomagot eddig nem készítette össze számukra a Bain vagy a Visa. Erre viszont szükségük van, hogy megvizsgálják, milyen hatással lesz a piacra a felvásárlás.

A Plaid-üzlet mellett a minisztérium vizsgálja az is, hogy a Mastercard egymilliárd dollárért akarja megvenni a Finicity startupot, illetve az Intuit hétmilliárdos ajánlatát a Credit Karmára is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?