A Facebbok túl sokat veszített a hiteléből az évben ahhoz, hogy engedjék felügyelet nélküli globális valutát fejleszteni. Vállalja-e a csatát Zuckerberg?

(Fotó: JD Lasica / Flickr CC-BY)

Nehéz feladatot vállalt magára Mark Zuckerberg, és a reakciók szerint nem is igazán járt sikerrel. A Facebook vezérigazgatója egyszerre próbálta meg meggyőzni az amerikai képviselőházat arról, hogy nem az ő irányítása alatt áll a Libra, és arról, hogy engedélyezni kellene a kriptovaluta indulását, különben a kínaiak valósítják meg az ötletet.

A ház pénzügyi bizottsága előtti meghallgatáson Zuckerberg ígéretet tett, hogy csak akkor indul el a Libra, ha az amerikai pénzügyi szabályozó hatóság rábólint a tervre. Az ellenállást azonban ezzel sem sikerült megtörnie. A meghallgatáson ugyan voltak képviselők, akik a Libra mellett szólaltak fel, de ők is az amerikai technológiai pozíciókat igyekeztek védeni.

Az sem tette egyszerűbbé Zuckerberg dolgát, hogy a Libra a tervek szerint engedélyezni fogja az anonim tárcák használatát. Ellenben arra tett ígéretet, hogy több pénzmosás elleni szűrés kerüljön a rendszerbe. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni szűrők és az anonimitás azonban nehezen összeegyeztethető.

Minden jel arra mutat, hogy a Libra nem indulhat el a jövő év során. Több képviselő is beszélt a Facebook korábbi botrányairól, azok kezeléséről, vagy épp cég vezetésének friss döntéséről, hogy a politikai hirdetések igazságtartalmát nem vizsgálják. Zuckerberg nincs egyszerű helyzetben, olyasmit is elvárnak tőle, amit egy cégvezető sem vállal szívesen. Ha elfogadja, hogy moderálnia és cenzúráznia kell a megjelenő véleményeket, akkor folyamatos támadásoknak lesz kitéve az oldal annak függvényében, hogy hol húzza meg az elfogadhatóság határát.

A kongresszusi képviselők sokat nem tehetnek a Libra megállítására. A Facebook azonban várhatóan nem akarja maga ellen hangolni még jobban a kongresszust.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?