Amekkora marhaságnak tűnik az ötlet, annyira jól néz ki a főzde, csinos a sör, és még a technológia is piacképes.

Az a legszörnyűbb a világ első blockchain sörével, hogy amekkora marhaságnak tűnik az ötlet, annyira jól néz ki a főzde, csinos a sör, és még a technológia is piacképes.

Rég vége annak az időszaknak, amikor bármelyik cég tíz-húsz százalékot adhatott hozzá a részvényeinek árfolyamához, hogy kiadott egy sajtóközleményt a címében a blockchain szóval. Szép, bolond ötletek keletkeztek ekkor, amiket senki sem vett igazán komolyan. Mégis ki tudná blockchainesíteni egy üdítőgyár termékeit?

Úgy tűnik azonban, hogy egy csapatnyi kézműves sörökkel foglalkozó sörfőző mégis megpróbálkozott a közel lehetetlennel. A Downstream főzde azt állítja magáról, hogy ez a világ első blockchain technológiával főzött söreit állítják elő. Ez az állítás több módon is igaz lehetne. Például termelhetné a főzéshez szükséges hőt egy nagyobb kriptopénzt bányászó szerverfarm, de nem ez a helyzet.

A Downstream ehelyett az élelmiszerbiztonsági oldalát mutatja meg a blockchainnek. A palackra nyomtatott nagy méretű QR-kódot leolvasva egyrészt megtudjuk, hogy milyen árpából készült a sör, milyen komlót tartalmaznak a sörök (chinook, cascade, motueka és simcoe cryo, ha esetleg valakit érdekelt), milyen élesztővel készítették, és mikor főzték, illetve palackozták. A teljes főzési folyamatot az Arc-net technológiáját felhasználva rögzítették a blockchainen. Ivás közben leolvasva a kódot a sörünk teljes történetével megismerkedhetünk.

Az Arc-net mellett a blockchaines sör startupot az UlsterBank is támogatja. A két cég keltetőjéből nőtt ki a furcsa cég. Azt nehéz elképzelni, hogy akár a bank akár az élelmiszerbiztonsági cég nagyot szakítana a Downstreammel, viszont a kidolgozott technológia és a valós szituációban is működő, bemutatható demó komoly értéket képviselhet. Az pedig csak a hab a süti tetején, hogy sokkal jobb egy sörfőzdébe menni megtekinteni egy élelmiszeripari technológiát, mint egy hűtőházba vagy mészárszékre.

Elsőre is egyértelműen használható fintech ötletekre vágysz? A november 13-án megrendezett FintechRadar 3.0 konferencián csak ilyenekről lesz szó!


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?