Az emberiségre tör? Holnap már be se kell menni dolgozni? Csak a melósoknak van félnivalójuk? Összeállítás azokból a fontos kérdésekből, amik az MI kapcsán gyakran előkerülnek.

A héten istenítettük már egyszer-kétszer az emberi munkahelyeket veszélybe sodró mesterséges intelligenciát (MI). Mentségünkre legyen szólva, az automatizálás, amióta a koncepció létezik, monoton munkák tucatjaitól szabadított meg bennünket.

(Forrás: Wikimedia Commons / CC)
(Forrás: Wikimedia Commons / CC)
(fotó: Wikimedia Commons)

Most, hogy a kép másik oldalát is megmutassuk, itt van öt olyan mítosz, amely Bernard Marr üzleti és big data szakértő szerint egyáltalán nem igazak az MI-ről.

Az MI minden munkát el fog venni

A szakértő szerint számolhatunk azzal, ami az ipari forradalom idejében is igaz volt, hogy a munkahelyek száma nagyjából állandó. Más kérdés persze, hogy leépített taxisofőrből nem lesz könnyen robotpszichológus. Emellett sok területen az MI az emberi intelligencia kiegészítője lesz csupán.

Csak a kékgalléros munkákat viszi el a gép

A jól fizető, szakmai képzettséget igénylő munkák egy részében is jobb lehet a gép: például gyorsabban diagnosztizálhat röntgenképek alapján, és egy adásvételi szerződést is gyorsabban üt össze. Emellett az orvosi és az ügyvédi munkának is vannak olyan részei, amelyek emberi kapcsolattartást kívánnak. Attól nem kell félni, hogy az MI fogja meggyőzni az esküdteket a tárgyalóteremben.

Jönnek a szuperintelligens gépek, amelyek mindenben jobbak

A specializált MI-k – amik például gót játszanak vagy képeket ismernek fel – egyre jobbak a területükön. Az általános gépi intelligencia megteremtésével nagyjából sehogy sem állunk.

A mesterséges intelligencia gyorsan le fogja hagyni az emberit

Az intelligencia növekedése nem egy lineáris skálán képzelhető el. Azaz nem lehet olyanokat mondani, hogy egy egér kettes, az ember tízes, ha az egér szimulálása megy, akkor ötször annyi géppel és számítással menni fog az ember is. (Eleve, aki ilyet mond, olvasott már bármit a polipokról?) Információ előhívásban, számításokban a gépek már jobbak, de a kreativitás, az érzelmi intelligencia, stratégiai tervezés területein a közelünkben sem járnak.

Robot GIFs – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Robot GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Robotok fognak elnyomni minket

Ezt a képet mindenki a nyolcvanas és kilencvenes évek sci-fijének köszönheti. Ugyan Elon Musk és a Stephen Hawking is szokott ilyesmiről beszélni, de a közeli jövőben biztos nem következik be. Ott van például problémának az általános gépi intelligencia hiánya. Olyané, ami rendelkezik én tudattal és fajfenntartási ösztönnel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?