Újabb adag piacélénkítő pénzt osztanak ki a fintechek között Nagy-Britanniában. Most épp nem a FCA-nél van a láda kulcsa.

(Fotó: Howard Lake / Flickr CC-BY)
(fotó: Howard Lake / Flickr CC-BY)

Az Internet Hungary 2019 konferencián is felmerült a téma, hogy Magyarország megfelelő méretű hely lenne bármely fintech pilotra. Ugyanakkor a nyelvtudás hiánya és a szabályozóval való együttműködés nehézségek miatt jellemzően más országokat választanak a fintechek. Észtországnak az a márkája, hogy ott könnyű digitális szolgáltatásokat, fintech cégeket indítani, ráadásul az észtek angoltudása is erősebb.

A fentieknél is érdekesebb, ahogy a brit pénzügyi felügyelet (FCA) és több kormányzati szerv élénkíti a piacot. Korábban a Royal Bank of Scotland kimentésére használt közpénzzel megegyező mennyiségű tőkét bocsátott kis bankok rendelkezésére, hogy innovatív funkciókat fejlesszenek. Most az Open Up 2020 nevű kihívást hirdette meg, amin 1,5 millió fontot lehet megnyerni a legjobb nyílt banki megoldással.

A lehetőségre száznál is több brit fintech pályázott, akik a folyószámlák összehasonlítására, robottanácsadók használatára, mikromegtakarításokra és a hitelkeret túllépés elkerülését megkönnyítő nem banki szolgáltatók használatára kell használató ötleteket adniuk. Az első körben jelentkezőket megrostálják és a legjobb 15 szakmai zsűri előtt mutathatja be a termékét. Tizenkét csapat 50-50 ezer fontot kap, a nyertes három vagy négy csapat pedig 300 ezer fontból építheti tovább a cégét.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?