A robotok háborúja hamarabb jött el, mint hittük, már meg is van az első áldozat. A szimpatikus, animált arccal rendelkező Baxter munkásrobot gyártója, a Rethink Robotics bezár.

A robotok háborúja hamarabb jött el, mint hittük, már meg is van az első áldozat. A szimpatikus, animált arccal rendelkező Baxter munkásrobot gyártója, a Rethink Robotics bezár.

Forrás: Rethink Robotics

A cég nagyon érdekes termékekkel állt elő. Olyan robotokat gyártottak, amelyeket egyszerűen be lehetett tanítani az emberek által elvégezhető feladatokra. Be lehetett állítani a szállítószalag mellé és például töltötte a dobozokat az épp gyártott termékkel. A másik fontos jellemzője pedig az volt a cég robotjainak, hogy képesek voltak az emberek mellett dolgozni, nem kellett őket kordonnal, figyelemfelhívó sárga csíkkal, tiltótáblákkal körberakni. Nem is robotnak nevezte ezeket a Rethink, hanem a gépek társ jellegét hangsúlyozva cobotnak. (A szó, nem meglepő módon, nem terjedt el.)

Korán léptünk piacra egy nagyon innovatív termékkel, és sajnos nem értünk el olyan piaci sikert, amilyet szerettünk volna

– áll a cég által kiadott közleményben. A szöveg arra is kitér, hogy a cég eladása sem sikerült, bár sokáig tárgyaltak egy reménybeli vásárlóval.

Forrás: Rethink Robotics

A The Verge elemzése szerint a piaci siker hiányáról részben az tehet, hogy a Rethink legfőbb vetélytársa, a dán Universal Robots lényegesen nagyobb spektrumát kínálja a robot kezére szerelhető eszközöknek. A Rethink bezárása két ok miatt nem jelez nagy problémát, még ha a Baxter és Sawyer robotok eltűnése szomorú látvány lesz. Egyrészt azért, mert Techrunchnak adott nyilatkozatában a cég vezetője arról is beszélt, hogy a robotkutatóknak már most vannak állásajánlataik. A robotos jövő nem marad el. Másrészt pedig maga a cég igazgatója is úgy véli, hogy örökre sikerült megváltoztatniuk az ipari robotról kialakított képet. Már senki nem gondolhat egy magában dolgozó gépre, ha ilyen robotokról van szó. A Rethink megmutatta, hogy oda lehet engedni egy jól megtervezett robotot az emberek közé.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?