A britek miatt válik nyitottabbá a francia pénzügyi felügyelet regisztrációs eljárása, de ez mindenkinek fontos, aki londoni központtal üzemelt.

A britek miatt válik nyitottabbá a francia pénzügyi felügyelet regisztrációs eljárása, de ez mindenkinek fontos, aki londoni központtal üzemelt.

Bienvenue!
Bienvenue!
(fotó: Andrea Allen / Flickr CC-BY)

Két és fél hónappal a Brexit-szavazás után sem látszik egészen pontosan, hogy mi fog történni Nagy-Britanniában. De ebbe legalább már belebukott a miniszterelnök, megremegett több párt, és az első sokk során elvesztettek egy raklap pénzt is. Mivel azonban egyelőre úgy néz ki, hogy a britek előbb-utóbb tényleg kilépnek az EU-ból, elő lehet szedni az EU előtti európai mémeket.

A franciák például olyan lelkesen kezdték átalakítani a pénzügyi szabályozásukat, mintha nem lenne holnap. A céljuk, hogy a Nagy-Britanniából elmenekülő pénzügyi cégek és fintech startupok Franciaországot tekintsék az elsődleges célpontjuknak – írja a Finextra.

A francia ACPR független bankfelügyeleti szerv és AMF tőzsdefelügyelet is arra készül, hogy sok munkája lesz az elkövetkezőkben. Az elvándorlást az válthatja ki, ha az EU-ból kilépő Nagy-Britannia nem adhat banki útlevelet. Eddig a rendszer úgy működött, hogy a passporting-jog miatt a londoni központú pénzintézetek bármely EU-s – illetve az Európai Gazdasági Térség, ami az EU plusz Izland, Lichtenstein és Norvégia – szolgáltathatnak. Ha a jog elvész, a londoni fintechek mozgástere eltűnik.

A brit Financial Conduct Authority legutóbbi jelentése szerint 5500 olyan cég van, amely a passportingot használva szolgáltat az EU-ban.

Az AMF legutóbbi közleményében már bejelentette, hogy brit felügyeleti szervek számára elkészített, angol nyelvű dokumentumokat is. Emellett angolul beszélő kontaktembereket jelölnek ki a Franciaországba költöző fintechek dolgának megkönnyítésére.

A szabályozó egy Agility nevű fintech startupprogramot is hirdet, amivel egykapus ügyintézést használva regisztrálhatják magukat a startupok. Két hét alatt lezajló ügyintézést, angolul beszélő segítőket is ígérnek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?