A spekulánsok eszköze marad a kriptovaluta vagy felnő a technológia és a blokkchain lesz a fontosabb?

A spekulánsok eszköze marad a kriptovaluta vagy felnő a technológia és a blockchain lesz a fontosabb?

(Foto: Kamil Porembiński CC-BY, FTR)
(Foto: Kamil Porembiński CC-BY, FTR)

A technológia jövőjéről és a frissen alapított magyar Blockchain Competence Centerről Országh Örssel, a központ vezetőjével. beszélgettünk.

Nyáron említetted, hogy készültök valami blockchainessel, és most elindult a kompetencia központ. Mi ennek a sztorija? Hogyhogy nem az InterTicketen belül van?

Az InterTicketnél a saját rendszereink továbbfejlesztése kapcsán felmerült problémákra kerestünk megoldást és így találtunk rá a blockchainre. Az is hamar kiderült, hogy sok magyar csapat és szakértő foglalkozik már blockchainnel. Ez még 2016-os történet, de idén tavaszra világossá vált, hogy a technológiában sokkal több lehetőség rejlik, mint elsőre gondoltuk. Ennek egy része olyan, amit az InterTicket égisze alatt is létre tudunk hozni és már dolgozunk is rajta. De ennél is több lehetőséget láttunk és látunk. Ez a felismerés vezetett oda, hogy megalakítsuk a Blockchain Competence Centert (BCC).

A BCC-ben a RowanHill Global a partnerünk, akik elsősorban tanácsadással és projektmenedzsmenttel foglalkoznak, az innováció menedzsment, technológiai transzfer a fő hangsúly náluk, főbb tevékenységi körükbe fintech, complex IT és smart városi megoldások tartoznak. Régi kapcsolat van a cégvezetők között, a blockchain pedig egy közös témánk.

Kompetencia központ, nem erős egy ilyen névvel indulni?

Most mi vagyunk az a hűtőgépgyár, aminek az a neve, hogy A Hűtőgépgyár. Gondolkodtunk brandelésen, habár a Jegy.hu mintájára azt gondoljuk, hogy képesek leszünk arra, hogy az alapvetően nem brandnévként használt blockchaint a BCC-hez tudjuk kötni a piac fejében.

Bitcoin, Ethereum, Ripple? Lesz szó kriptovalutákról is?

Egyelőre próbálunk elzárkózni a blockchain kriptovalutás részétől. Ma a kriptovaluták körül erős turbulencia van, sokan hype-nak, lufinak akarják láttatni ezek elterjedését. Ma ezeket nem fizetőeszközként kezelik, hanem spekulatív részvényként, amely nem tesz jót a technológia megítélésének a nem szakértő közegben. Mi most a technológiára fókuszálunk, annak az elterjedésében hiszünk és az elterjesztéséért dolgozunk.

Úgy gondoljuk, hogy a gazdaság minden területén hozhat újat és jót. Bizonyos esetekben ez az ügyfél számára csaknem láthatatlan lesz, csak arra fog szolgálni, hogy gyorsabban, biztonságosabban, költséghatékonyabban, automatizáltabban történjenek meg folyamatok. De megjelennek majd teljesen új termékek is, amelyek a technológia nélkül egyáltalán nem vagy csak erős korlátokkal jöhetnének létre.

Az okos szerződések a hagyományos jogi környezetre és megoldásokra is nagy hatással lesznek, ezzel kiemelt módon foglalkozunk. A szerződések elkészítése is meg fog változni. Olyan eszközöket kell létrehozni, amelyek segítségével ügyintézői tudással létre lehet hozni egy okos szerződést; ezt ma még csak programozói tudással lehet megtenni.

Van ennyire sarkos véleményetek az ICO-król is?

Az ICO a közösségi finanszírozás egy remek módszere ott, ahol valóban releváns. A blockchain kalapácshoz hasonlóan van egy ICO kalapács is, amit ma nagyon sokan magukhoz vettek. Nem szabad mindenre ICO-t indítani. Az az érdekünk, hogy ez szabályozva legyen, ott használják, ahol annak van értelme. Például teljeskörű ICO tanácsadást is tudunk vállalni, cégen belül meg van hozzá a szakértelmünk. Végig tudjuk vezetni az ezzel kacérkodó csapatokat a teljes ICO folyamatán. Ez ma még nagyon speciálist tudást és ismereteket jelent.

A magyar piacról tízezres nagyságrendben hiányoznak fejlesztők. Ethereumhoz értő ember mennyi van?

Fejlesztőből is kevés jó van. Ethereumhoz, okos szerződéshez értő fejlesztőből még ennyi sincsen. Ezeket az embereket ki kell termelni, ezért indítottuk el az oktatást is, egyelőre egy Etheumhoz kapcsolódó, fejlesztőknek szóló tematikával. Ezt folytatni fogjuk, sok az érdeklődő, fogunk foglalkozni olyan nagyon mélyen technikai témákkal is, mint például a smart contract security. Emellett megyünk cégekhez is oktatást tartani, felnyitni a vezetők szemét, hogy a blockchain technológia egy lehetőség, amivel élni tudnak. Lesznek így nem progamozóknak szóló kurzusaink is, amelyek a technológia üzleti lehetőségeire fognak fókuszálni.

Az oktatáson túl mik a terveitek?

A központ nem csak egy szervezet lesz. Konferenciákat, meetupokat fogunk szervezni, felépült a közösségi iroda, egy valódi fizikai hely leszünk, ahova érdemes lesz bejönni. És dolgozunk az egyetemi kapcsolatok kialakításán, közös projekteket is tervezünk.

Az is fontos feladatunk, hogy szűrjük azokat a projekteket, amik nem relevánsak blockchain szempontból. Ha egy pitchben a blockchain szót ki lehet cserélni arra, hogy adatbázis, akkor az valójában csak a hype-ról szól és nincs köze a technológiához.

A februári konferenciánkon még azt nyilatkozta az MNB képviselője, hogy nem tervezi szabályozni a kriptovalutákat. Változott ez bármit azóta?

Arra van szükség, hogy pozitív szabályozás szülessen. Az MNB egyelőre még óvatosságra int. Látniuk kell, hogy a kriptovalutákat is átláthatóvá kell tenni. Most van egy kettősség, miszerint a kriptovaluták rosszak, a blockchain technológia pedig jó. Sokak fejében viszont ez a kettő összekeveredik, és emiatt a technológiának nem tesz jót a kriptovaluták rossz megítélése. Ki kell ennek még alakulnia. Jó lenne Magyarországot is egy olyan hellyé tenni, ami nyitott a blockchain innovációra. Olyanná, mint Szingapúr vagy Észtország.

Az októberi FinTechRadar konferenciánkon kiemelt helyen szerepel a blockchain is, vedd meg a jegyed most, hogy ne csússz le a legfontosabb fintech infókról!


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?