Az éppen piacra lépett streamingszolgáltató eddig jobban teljesít, mint az Apple vagy a Google.

roku-premiere-streaming-player-1

50 százalékos felfutásával rögtön az első napon a Roku kitörni látszik a hardvergyártók közül, a befektetők inkább úgy tekintenek rá, mint net- és streamingszolgáltatóra. 2 milliárd dolláros tőzsdei értéke 5,2-es ár-érték arányt jelent a FactSet szerint. Összehasonlításként az olyan, kissé leszerepelt gyártóknál, mint FitBit vagy a GoPro, ez 1,2 és 0,9, de még az Apple-nél is csak 3,6.

A Rokunak 15 évébe és egy viharos válásba került (a szenvedő fél a Netflix), mire idáig eljutott, de a CEO, Anthony Wood szerint, a piac kezdi felismerni a streamingben rejlő egyedi lehetőségeket. A cég régen meghaladta azt a szintet, hogy csak okostévé-tartozékokat termeljen, ma már több mint 5000 csatornájával külön platform, amin a hirdetők széles közönséget érhetnek el. Wood úgy véli, okostévékre szánt operációs rendszerük is sokat hozhat: „Ahogy a nagyszámítógépek oprendszerei sem mentek át feltétlenül a pécékre, és az asztali gépekéi sem a mobiltelefonokra, úgy az okostévéken is külön erre szánt szoftver fut.”

A cég még az idén kb. 150 Roku-alapú új készülék piacra dobásával számol a tavalyi százzal szemben, és a reklámbevételekből és az előfizetési díjakból is részesedést szedne. Ahogy a hardvereladás aránya csökken és a szolgáltatásoké nő, a második negyedévben a 46 millió dolláros összeladás mellett a Roku hardvereiből 11 százalékkal kevesebb fogyott.

Semmi nem garantálja viszont, hogy a szárnyalás az első napok után ugyanúgy megy tovább. Óvatosságra int, hogy a kezdeti löket után a pályatársak, mint a GoPro és a FitBit 2014 óta hasonló ívet jártak be, erős kezdés után visszaestek, ma már mindkettő papírjait az eredeti ár körülbelül feléért adják. Ez főleg az Apple és a számtalan eszközön használt Android konkurenciájának tudható be. Maga Wood is bevallotta, hogy az okostévék és a streaming piacán „erős techcégek” versengenek, és hosszú távon biztosan nem lehet talpon maradni csak alacsony árrésű hardverekből.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?