Felvásárolja a Yandex a legnépszerűbb orosz neobankot, a Tinkoffot – írja a Financial Times.

Fotó: Tinkoff / Facebook

A Yandex, ami nagyjából az oroszországi Google-nek felel meg, a Tinkoff jelenlegi részvényárfolyamán felül nyolc százalék prémiumot fizet. Az üzlet még nem végleges, de a két cég már bejelentette a szándékát. Az pedig egészen biztos az FT szerint, hogy a bejelentés fel fogja rázni az orosz tech és bankszektort, ahol a legnagyobb játékosok rendszerint az állami szereplők.

A Yandex az egyik olyan keresőmotor, amelynek a hazai piacán nagyobb részesedése van a Google-nél. A keresés mellett azonban egyéb szolgáltatásokat is nyújt az Uber-jellegű taxizástól az e-kereskedelmen át egészen a szórakoztatóipari szolgáltatásokig. A Sberbank 2018-ban megpróbált többségi részt vásárolni a Yandexben, de elutasították az ajánlatát. Azóta az állami bank több versenytársat próbált teremteni a Yandex különböző szolgáltatásainak.

A Tinkoff ezzel szemben olyan körberajongott banki szolgáltatás, amelynek az elmúlt években nem sikerült növekednie. Igaz, olyan cégek mellett kellett volna labdába rúgnia, mint a Sberbank. A Tinkoff helyzetén az sem könnyít, hogy alapítója, Oleg Tinkov orosz milliárdos egyszerre kezelteti Londonban a leukémiáját és vár arra, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak egy pénzügyi szabálytalanság miatt.

A piac pozitívan reagált a hírre. A Tinkoff anyavállalatának részvényei emelkedtek hét százalékot a bejeelntés után. A Yandex részvények ára pedig 4,5 százalékkal ment feljebb.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?