Az NSA brit megfelelőjétől dobbantott az az öt adattudós, akinek a csalásdetekciós szoftvere az év egyik meglepetése.

(Fotó: Valve)

A pénzügyi csalások automatikus kiszűrésére alapított brit Ripjarnak olyan háttere van, amit nem minden fintech mondhat el magáról. Öt adattudós alapította, akik korábban a GCHQ-nál, Nagy-Britannia elektronikus hírszerző intézményénél dolgoztak együtt. A cég azzal került épp be a hírekbe, hogy a második befektetési körében 36,8 millió dollárt gyűjtött össze, amit a Labyrinth nevű mesterséges intelligenciás csalásmegelőző platformjának fejlesztésére szán.

A Ripjar szerint a Labyrinth strukturált adatból és strukturálatlan adatból is tud dolgozni. Természetesnyelv-feldolgozással működik, az API-ja pedig lehetővé teszi, hogy változatos adatforrásokat kössenek be a platformba. A rendszer valós időben veti össze a banki adatokat a különböző tiltólistákkal, így nem eshet meg az, hogy a pénzügyi cég késve értesül arról, hogy egy frissen tiltólistára került embert szolgál ki.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a cég összértéke mennyi lehet. A Techcrunch a céghez közeli forrásokra hivatkozva 127 millió dollárra teszi az összeget. Azt viszont a cég is megerősítette, hogy már most jövedelmezően működik. A Ripjar idén hat nagy ipari megrendelővel írta alá szerződést, korábban négy ilyen partnert tudott felmutatni. Összességében világszerte pedig 20 ezer kisebb-nagyobb partnerrel dicsekedhet a cég.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?