Hamarosan jó buli lesz bankot indítani vagy fintech céget gründolni, pénzügyi vállalatnak viszont pokol lesz lenni. Jönnek a startupok és megeszik a bankok vacsoráját?

Hamarosan jó buli lesz bankot indítani vagy fintech céget gründolni, pénzügyi vállalatnak viszont pokol lesz lenni. Jönnek a startupok és megeszik a bankok vacsoráját?

cashbox-1642989_1280

Hogyan tüntessük el a bankokat? – címmel tartott előadást a Mobilweekend első napján Zotter Balázs, a W.UP pénzügyi szoftverfejlesztőcég termékfejlesztési vezetője. A banki területen dolgozóknak egyelőre nem kell megijedniük, az előadás végére sem szűntek meg a pénzintézetek. A fintech forradalomról és a kötelező API-nyitásról azonban esett szó.

Zotter szerint a banki ügyfelek többsége nem tudja milyen technológiákon, milyen szabványok szerint zajlik egy átutalás. Az emberek alapvetően azt szeretnék, hogy tudják, mennyi pénzük van és nagyon egyszerűen akarnak pénzt küldeni. Erre a mostani web- és mobilbankok nagyjából alkalmasak, de van hová javítani őket.

A PSD2-es irányelv által megkövetelt banki API-k megjelenésével – erről itt írtunk bővebben – azonban a feladatot már nem csak a bankok tudják elvégezni. A startupok, jobban használható felülettel próbálkozó technológiai cégek a pénzintézetek versenytársaivá válhatnak.

A Monzo appjában így néz ki egy kártya letiltása
A Monzo appjában így néz ki egy kártya letiltása
(fotó: Mondo)

A rendszer nyertese Zotter szerint a felhasználók lehetnek: a nyílt API-kra építve olyan alkalmazások jöhetnek létre, amelyek például több bankban vezetett számla információit fésülik össze egy felületre vagy kényelmesebb mobilos fizetést tesznek lehetővé. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű felhasználót érjenek el, a fintecheknek is együtt kell működniük. A chates bankolást, p2p hitelt vagy épp mobilbankot biztosító cégeknek el kell érniük, hogy a szolgáltatásaik egymásba csatornázhatók legyenek. A jövő banki szolgáltatása egy maréknyi legókockából épül fel.

Az alapvetően fejlesztői fókuszú konferencia hallgatóságában többen dolgoztak már banki rendszereken. Ők nagyon bólogattak, amikor az előadó a banki informatika rugalmatlanságáról, lassúságáról és túlszabályozottságáról beszélt. Zotter szerint az a megoldás, ha a bankok az appjaikat erre a célra létrehozott mikroszolgáltatásokra és egymástól függetlenül frissíthető API-kra építik fel. Azaz, pont úgy fejlesztenek, ahogy egy fintech startup tennék, csak ebben az esetben a háttérrendszereket is maguk adják.

Minden API a puzzle egy darabkája
Minden API a puzzle egy darabkája
(fotó: Tsahi Levent-Levi / CC-BY)

A banki fejlesztésekhez képest ez a gyorsnaszád

A W.UP tapasztalata szerint egy ilyen fejlesztés során három hónap alatt elkészül a minimális szükséges funkcionalitást felmutató alkalmazás. Ez is egy olyan fogalom, ami a banki fejlesztésektől idegen: azt a terméket kiadni, amely már megáll a saját lábán, de még messze nem teljes.

A közönségtől érkező „Mit csináljon egy ma már létező bank?” kérdésre Zotter meglepő választ adott: hozzon létre egy spinoff bankot, ami az anyacég berögzült reflexei nélkül képest működni. Ha ez nem járható, akkor az API-kra és mikroszolgáltatásokra fókuszálás lehet még út. A W.UP több banknak is dolgozik, úgy tűnik a termékfejlesztési vezetője pedig hisz abban, hogy a bankok világa alapjaiban fog megváltozni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?