Az ősz divatja a mindentudó bankkártya. Legalább egy tucatnyi startup próbálkozik olyan kártya piacra dobásával, amely kényelmesebb, okosabb vagy hasznosabb, mint a megszokott Mastercardjaink.

Az ősz divatja a mindentudó bankkártya. Legalább egy tucatnyi startup próbálkozik olyan kártya piacra dobásával, amely kényelmesebb, okosabb vagy hasznosabb, mint a megszokott Visa Classicjaink és dombornyomott Mastercardjaink. Az amerikai Zero a hitel- és betéti kártyák összeházasításában látja a lehetőséget.

A betéti- és a hitelkártyák előnyeit egyesítő bankkártyával és a neobankok között már alapnak számító mindentudó mobilappal készül piacra lépni a Zero. A cégnek a Visa a kártyakibocsátó partnere, együtt dolgozták ki azt a kártyát, amely egy betéti számlához kapcsolódik, a vásárlások után azonban visszatérítéseket is kapnak a kártyát használak. Emellett a szokásos folyószámlánál kedvezőbben kamatozik a Zerocardon tárolt összeg.

zerocard

A legkevesebb éves költést igénylő Zerocard Quartz után egy százalékos visszatérítés jár, a Graphite nevű kártya után másfél, a Magnesium nevű után kettő, végül a Carbon nevű után három százalék. A második szintű kártyához már évi 25 ezer dollárnyit (6,9 millió forintot) kell levásárolni a kártyáról, a legmenőbb Zerocardhoz pedig évi 100 ezer dollárt kell megmozgatni.

A Zero Bank alapítója szerint az adósságcsapdától tartó viszont jól járni szerető emberek lehetnek az ügyfeleik. A hitelkártyákhoz képest megvan az az előnyük, hogy valós időben, a bank appjában lehet követni a számlaegyenleget. Ráadásul nincs hiteltúllépés, ami után vaskos kamatokat kellene fizetni hó végén.

A bankok túl régen erőltetik rá az ügyfelekre a választást a betéti kártya ellenőrizhetősége és a hitelkártya jutalmazási rendszere között. Tudunk ennél jobbat is

– monda Joel Washington, a Zero alapítója.

Végül van egy dizájn érv is a Zero mellett: a bankkártya egy szilárd fémlap lesz, ami iszonyatosan jól néz ki. A startup azonban egyelőre csak az Egyesült Államokban indul el, Zerocardot pedig csak a 18. életévüket betöltött, a hitelminősítők által hitelképesnek talált, érvényes postai címmel rendelkező amerikai állampolgárok igényelhetnek. Akik mindennek megfelelnek, 2017 első negyedévében jelentkezhetnek a kártyáért.

A bankfiókokkal nem, csak egy appal rendelkező induló bank természetesen pénzügyi tanácsadó robotot is bocsát az ügyfelei rendelkezésére.

Zero Bank, zerocard, az mi is?

A banki startupnak legelőször azzal kell megküzdenie, hogy több tíz olyan találat van már most a Google keresőben a nevére, ami egészen mást rejt. Zero Bank névre a Hewlett-Packart webes technológiáját bemutató demóoldal és egy minecraftos Facebook csoport is hamarabb jön fel, mint bármi az induló bankról. A Zerocard szóra pedig egy amerikai egészségbiztosítási startup az első pár találat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?