Az Ant Financialt 75 millió dollárra értékelik, és ez még bőven nőhet. A cég olyan hátszéllel indult, ami keveseknek adatik meg.

Két év alatt épített több milliárdos fintech üzletet az Alibaba. Az Ant Financial értékét 75 milliárd dollárra becsülik, ha pedig jövőre tényleg a tőzsdére vonul, kiderül, mennyire volt pontos a becslés.
library_offices_photo1_large
Még csak tippelni lehet, hogy mikor bocsát ki részvényeket az Alibaba fintech cége. Ha végre sor kerül erre, az a hongkongi tőzsde legnagyobb fintech eseménye lesz.

2014. októberében, az Alibaba amerikai tőzsdei bevezetése után alapították meg az Ant Financialt, amely a kínai kereskedelmi óriáscég pénzügyi szárnya. A cég természetesen repülőrajtot vett, ilyen háttérrel ezen nem is kell csodálkozni. A cég legismertebb szolgáltatása, az Alipay fizetési megoldás mára 400 millió ügyfelet szolgál ki. A cég azonban rendelkezik neobankkal (ez a MYBank), befektetési appal, mikrohitelezéssel, hitelképességet vizsgáló startuppal. Emellett természetesen van felhőszolgáltatásuk, és ők üzemeltetik Kína legnagyobb pénzpiaci alapját is.

Elinor Leung, a hongkongi CLSA telekommunikációs és internetes kutatócég szakértője szerint az Alipay 50 milliárd dollárt ér, a mikrohitelezési üzletág 8 milliárdot, a befektetési további hétmilliárdot – írja a Fintech Singapore. A fennmaradó tízmilliárdot a cég befektetései és készpénzállománya adja ki. Mutassatok még egy fintechet, ami ennyire jól áll két év után. Segít persze, hogy az Alipay a kínai fizetési piac legnagyobb szereplője, az online fizetési tranzakciók 58 százaléka ezen a rendszeren megy keresztül.

Az Ant Financial két nagy lépésre készül. Az egyik az Alipay elindítása Hongkongon. Erre a Fintech Singapore forrásai szerint október 13-án kerül sor. A cég az év végéig nyolcezer üzletben akar jelen lenni a legújabb piacon. A másik lépés pedig a tőzsdei bevezetés, aminek az időpontját még csak tippelgetik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?