Újabb tőkeinjekciót kapott a Klarna, amivel a legértékesebb európai fintech startup címét is megnyerte magának.

(Fotó: Klarna)

Lassan látszik, hogy mely cégek a kedvencei ennek az évnek. A Klarna 650 milliós befektetéssel zárta a nyarat, amivel a cég értékelése 10,6 millárd dollárra ugrott fel. Ezzel a Klarna lett a legértékesebb európai fintech. (Ebben nagy segítségükre volt a csúfosan bebukó Wirecard is.)

A Klarna fő terméke e-kereskedelmi platformokba beépíthető alternatív áruhitel megoldás. Ezt szokták „vásárolj most, fizess később” módszernek is hívni, de az áruhitel pont ennyire jó név. Általában három-négy havi részletben lehet kiegyenlíteni a Klarna által meghitelezett összeget. A szolgáltatás ott különösen népszerű, ahol a hitelkártyák nem terjedtek el és az áruhitelezés is bonyolult folyamat.

A Klarna két forrásból jut bevételhez: egyrészt a tranzakciós díjakból, másrészt pedig a késedelmi díjakból. Maga a hitel azonban kamatmentes.

A Klarna legutoljára az amerikai piacra lépett be. Illetve az appján keresztül a B2B kapcsolatok építésén túl megpróbál egy B2C lábat is építeni. Az appot 12 millióan használják havonta aktívan, és napi 55 ezer új felhasználó tölti le. Az alkalmazás lehetővé teszi azt is, hogy a Klarnát nem támogató üzletekben – például az Amazonon – fizessenek virtuális kártyák segítségével, majd az összeget a Klarnának törlesszék.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?