Helyükre tette a szabályozás és a cégek értékelései miatt panaszkodó banki szakembereket Chris Skinner. Magához képest még kedves is volt.

Kép: 123rf

A bankok és a fintechek kapcsolatáról, illetve a bankok panaszairól írt a héten Chris Skinner fintech guru. A digitalizációs szakértő szerint a bankok többnyire azt nem értik, hogy a fintechek értékelése miért olyan magas, illetve hogy a startupokra vonatkozó szabályozás miért enyhébb. Az értetlenséget át lehet érezni, minimális mennyiségű ügyféllel rendelkező új cég is mondhatja egy-két befektetési kör után, hogy több tíz-százmillió dollárt ér.

Skinner a szokottnál megértőbb hangot üt meg. Érti, hogy a Deutsche Bankot zavarja, hogy az Ant Financial értékeléséből tízszer kijönne a bank, vagy hogy a Stripe háromszor annyit ér a befektetők szerint, mint a Commerzbank. De azt is megírja, hogy a startupok értékelése a cég, a csapat és az ötlet potenciáljában gyökerezik, nem a valóságban. Ettől még persze zavarhatja a Goldman Sachsot, hogy abban a hónapban, amikor elindul a digitális bankja, szerez négymillió felhasználót, egymilliárd dollárnyi betétet és piacra dob egy bankkártyát az Apple partnereként, akkor rossz érzés, ha ezek után közel 20 százalékot csökken a részvényeinek árfolyama.

A második kérdésre Brain Moynihant idézi Skinner, aki a Bank of America vezérigazgatójaként azt jelentette ki, hogy

mi egy technológiai cég vagyunk, ami egy hatalmas bank köré van tekerve, és ez a cég jövője, mert az ügyfeleink ez követelik tőlünk

Szóval a Bank of America már nem is bank. Ezt a tévedést Skinner sem nézi el nekik, és nekünk sem kell. Ehelyett egy technológiát használó pénzintézetnek tartja a BoA-t. Tegyük hozzá, mostanában nem ez a bank lesz az utolsó, akinek nem jön be az a védekezés, hogy mi egy tech cég vagyunk, nem pedig hotel, taxi, sajtó. Elkopott a kifogás.

A technológia és a diszruptív ötletek nem kell, hogy egybelógjanak egy banknál – írja Skinner. A szabályozás nem az innovációt vagy a változást felügyeli, hanem azt, hogy ne legyen kockázatosabb, kevésbé megbízható, kevésbé biztonságos a pénzügyi rendszer. Kiutat viszont nem mutat a guru – úgy tűnik, neki megfelel a fintech és bank kettősség – mert a bankokat pont az teszi megbízhatóvá és biztonságossá, hogy lassabban mozognak. A biztonságról viszont hülyeség lenne lemondaniuk.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?