Először rendeztek olyan szépségversenyt, ahol mesterséges intelligencia döntött a versenyzőkről. A robotokból álló zsűriből egyik sem pontozta fel a sötétebb bőrű versenyzőket.

Először rendeztek olyan szépségversenyt, ahol mesterséges intelligencia döntött a versenyzőkről. Azt nem tudjuk, hogy pontosan milyen jellemzők alapján ítéltek, de a robotokból álló zsűriből egyik sem pontozta fel a sötétebb bőrű versenyzőket.

Most szép vagy nem szép?
Most szép vagy nem szép?

Több mint 100 országból, 6000-nél is többen jelentkeztek egy rendhagyó szépségversenyre, ahol robotok döntöttek a nyertesekről. Meglepő végeredmény született. Azzal a reménnyel indították a versenyt, hogy a robotok képesek lesznek megállapítani, hogy melyik arcok állnak a legközelebb az ideális emberi szépséghez. Minden számítógép eltérő algoritmusokat használt, egyikük a ráncokat figyelte, másikuk az arcok szimmetriáját, volt olyan is, aki az adott, különböző bőrszínű modellekhez való hasonlóságot vizsgálta.

Nem kell bonyolult robotikáról szóló szakirodalmat olvasni, hogy tudjuk, a mesterséges intelligencia milyen veszélyeket hordoz. Ehhez elég volt megnézni mondjuk a Terminátor részeket a moziban. Az MI többnyire teljesen érzéketlen az emberi történelem bonyolult fejlődése során kialakult nézetekre, és úgy tűnik, egyelőre túl nagy falat neki az olyan kultúránként és koronként is eltérő valami, mint a szépségideál.

A szépségverseny robot zsűrijébe sem kódolták bele, hogy tegyenek különbséget a versenyzők között bőrszín alapján, de mégis ez lett a vége. A 44 nyertes közül néhány ázsiai és egy fekete bőrszínű nő került ki, a többiek mind fehérek voltak. Pedig bőven akadt az átlag emberi szemnek gyönyörű sötét bőrszínű versenyző, de a robotok szinte egyiküket sem találták szépnek.

Nem ez az első ilyen eset

Nagy port kavart korábban az évben Tay, a Microsoft chatrobotjának több megnyilvánulása. Miután a virtuális lánynak nem sokkal az élesítése után fasiszta és rasszista megnyilvánulásai voltak Twitteren, a Microsoft gyorsan el is távolította minden közösségi oldalról. Igaz, ő az emberektől tanult, és a Twitteren főleg a trolloktól, akik gyorsan és sokat kommenteltek. Lehet, hogy itt is az emberek előítéletei köszöntek vissza az algoritmusokban, és ennek kapcsán könnyen bele lehetne csúszni a Hollywood és a szépségipar sokat boncolgatott bűneire a rasszizmus vagy az anorexia témakörében.

Helyette inkább azt mondjuk hogy ez is azt mutatja, a szépségideálon túl, az MI-ben feltétel nélkül bízó startupoknak még meg kell oldaniuk jópár problémát, ha olyan összetett kérdéskörben akarják alkalmazni a robotokat, mint például a hitel elbírálás .


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?