A Visa nyugodtan alhat, az Unió malmai lassan őrölnek. A felhozott vádakat azonban minden fintechnek meg kell fontolnia.

(Fotó: frankieleon / CC-BY)
(fotó: frankieleon / CC-BY)

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság a Visa ellen. A vizsgálat azt hivatott kideríteni, milyen kondíciók mellett használhatják a fintechek a Visa hálózatát és kellő védelmet kapnak-e a csalás és pénzmosás ellen az ügyfelek. A vizsgálat tényét a Visa közölte negyedéves jelentésében, hozzátéve, hogy együttműködik a hatósággal – írja a Business Insider.

A Visát azzal vádolták meg, hogy versenyellenes magatartást tanúsít. A kártyatársaság digitális tárcát szolgáltat fintecheknek, ha a pénzmosás elleni küzdelem és a terrorizmus elleni harc érdekében meghozott szabályozásnak (AML) megfelelnek. A nyomozás szerint a Visa azonban maga is küzd a személyazonossággal való visszaélés és a pénzmosás elleni védekezéssel.

A versenyellenesség vádját többek között az Euronet hozta fel. Az elektronikus fizetési szolgáltatást nyújtó – és ATM-eket üzemeltető – cég szerint a Visa lengyelországi, görög és cseh ATM-díjai törvénybe ütköznek. Az Euronet nem egyszerűen ítéletet szeretne az ügyben, hanem a kárának a megtréítését is. Ettől válik igazán érdekessé a vizsgálat.

Az ausztrál iSignthis elektromos pénzkibocsátó fintech azt kifogásolja, hog ya kisebb fintech cégek adatokhoz való hozzáférését korlátozza a Visa. Az iSignthis ráadásul el is veszítette a licencét múlt hónapban, most már sem adathoz sem szolgáltatáshoz nem fér hozzá.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?