Míg Kína tiltja az ICO-kat, a tokenpiac celebekkel próbálja még menőbbé tenni az új befektetési és pénzszerzési módot.

Míg Kína tiltja az ICO-kat, a tokenpiac celebekkel próbálja még menőbbé tenni az új befektetési és pénzszerzési módot.

(Fotó: Eva Rinaldi / Flickr CC-BY-SA)
(Fotó: Eva Rinaldi / Flickr CC-BY-SA)

A vadul sikeres Schimán csapat 2009-ben és 2010-ben is egy-egy partihimnuszt írt a Schönherz kollégiumi kupára. A 2010-es műnek az volt a címe, hogy Nicole Kidman disznót vág, és több hírességről állította, hogy disznót vágnak. És nem ez volt a legnagyobb marhaság a szövegben.

A disznóvágás ugyan nem jött be, ki is vonulna tüntetni a PETA. Viszont azt eltalálta a dal, hogy teljesen véletlenszerű sztárok és celebek tűnnek fel ma egy-egy ICO előtt. Erőltetett a párhuzam? Gondoljuk újra. Most éppen Paris Hilton állt be egy kriptopénzes cégalapítás mögé, de korábban a szintén nem pénzügyi zseniként elhíresült Floyd Mayweather is csapott reklámot több blockchain cégnek. Hiba lenne nem észrevenni, hogy mostanában az ICO-kban van valami szexi.

Elsősorban nem az ICO-k pénzügyi szexiségéről van szó. Ha pénzügyi termékként tekintünk az új finanszírozási módra, akkor a szakértők egy részét inkább a hideg rázza ki. Az amerikai SEC és a kínai szabályozó is óvatosságra intett, illetve az utóbbi megálljt is parancsolt az ICO-láznak. Már tünedeznek fel azok a cikkek, amelyek – az egyébként nagyon rosszul adatolt, történelmi közhelyként viszont kiirthatatlan – a holland tulipánőrületre vagy a brit dél-kínai buborékra emlékeztetnek.

A celebek mellett azonban ott vannak a piacon, a befektetési lehetőséget körülölelő zajban a menő technológiák (pl. napenergia), a fenntarthatóság ötlete, vagy olyan jövőszagú médiaötletek, mint a youtuberek. Mármint, igen, létezik olyan ICO, ami lényegében youtuberekben vásárolt részvénykibocsátásról szólt. Ha pedig ennyi sztár nem elég, akkor ICO-t reklámozott korábban a marihuána befektetőként már ismert The Game és Luis Suarez focista is. Bármi is történjen a kriptotoken alapú majdnem részvényekkel, színes hírekre számíthatunk a jövőben.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?