Pár tucat olyan esetet ismerünk, amikor egy robot – jellemzően egy Tesla – megrongál egy járművet. Most megtörtént az eset fordítottja, visszavágott a benzines jármű.

Fotó: Starship Technology

A kiszállítás eddig sem volt teljesen egyszerű üzlet. Egy-egy tömegközlekedési csomópontot meg tud bénítani egy baleset, elromolhat a futár járműve, de olyat is láttunk már, hogy a közvetítő cég és az étterem között szűnt meg a kommunikáció. Amerikában azonban megtörtént az első olyan futárbaleset, aminek az egyik szereplője nem ember volt.

A Starship Technology hatkerekű, főleg egyetemvárosokba telepített robototja egy raklap szenzorral fel van szerelve. Kamerák, radar, ultrahangos távmérő van a gépben, mesterséges intelligenciás algoritmus vezérli. Mivel a tervezők ismerni vélik az embereket, szereltek a guruló gyermek fürdetőkádra (vagy nagyobb méretű fekvő szemetesre) emlékeztető robotra figyelemfelhívó lámpákat is.

A fenti hardver mind kevés volt ahhoz, hogy egy Ford Escape el ne gázolja az egyik kiszállítást végző robotot.

@rach.ipsa

Reply to @cody_offic it’s about as wonderful as you imagined 😂😵

♬ original sound – rach.ipsa

Nem sok mindent lehet a sofőr mentségére felhozni. Rossz időben vezetett, amely eleve kiemelt figyelmet kíván. Egy magasabb rendűnek tűnő útra kanyarodott, ahol elsőbbséget kellett volna adnia. A robot ráadásul a zebrán gurult keresztül, ami megint csak azt jelenti, hogy nem a robot volt a hibás. A The Verge szerint azonban az autósnak volt elsőbbsége, ezt lehet az olvashatatlan, és mindkét állásban pirosan villogó lámpából olvasták ki.

Fotó: Starship Technology

Még nem világos, hogy ki fogja kifizetni a Starship Technology robotjának javítását. Az NBC szerint akár 2600 dollárt, azaz 760 ezer forintot is kóstálhat egy ilyen kiszállítóeszköz megrongálása.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?