A Ford 2021-re ígéri az önvezető városi autót, az Airbus azonban alaposan rálicitált erre: repülő taxikkal csökkentenék a városi dugókat, amelyek természetesen szintén önvezetőek lesznek, és 2017-ben

A Ford 2021-re ígéri az önvezető városi autót, az Airbus azonban alaposan rálicitált erre: repülő taxikkal csökkentenék a városi dugókat, amelyek természetesen szintén önvezetőek lesznek, és 2017-ben már tesztelnék őket.

Az Airbus nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy megvalósítja sokak álmát, a Jetsonsból ismert repülő taxit: a cég víziója szerint bárki egy gombnyomással a közlekedési dugó felé emelkedhet majd, mindezt úgy, hogy még irányítania sem kell a járművet. A fejlesztésről a repülőgépgyártó konszern a saját weboldalán publikált tanulmányban számolt be először, ahol arról is írnak, hogy a “Vahana” fantázianevű projekt keretében fejlesztett repülő taxi prototípusa 2017 végére már el is készülhet.

CityAirbus repülő taxi

“Kevesebb, mint tíz év alatt olyan termékek lehetnek majd piacon, amelyek emberek milliói számára forradalmasítják a városi közlekekedést” – állítja a projekt vezetője, Rodin Lyasoff. “Sok olyan technológia, ami ehhez szükséges, a motorok, akkumulátorok és repülőgépes (avionikai) berendezések már majdnem készen vannak” – tette hozzá. A repülő taxi megvalósítását jelenleg egyetlen dolog gátolja: még nem elég kiforrott az ütközésvédelmi érzékelőtechnológia, amely az összetett manővereket végző repülő taxikhoz kell.

Repülő taxikkal a dugók ellen

Az Airbus a zsúfolt nagyvárosok közlekedési problémáit oldaná meg a fejlesztéssel. Jelenleg a Föld lakosságának 54 százaléka él városokban, ami az ENSZ becslése szerint 2050-re várhatóan 66 százalékra nő – és ezzel együtt a forgalmi dugók és a zsúfoltság is. A repülő taxi az önvezető autókhoz hasonlóan kényelmesebbé tenné az utazást, hiszen ingázás közben nem kellene a vezetéssel foglalkozni, de a közutak fölé emelkedve a torlódásokat is elfelejthetnénk. A légitaxit természetesen mobiltelefonnal lehetne megrendelni az Airbus víziója szerint.

The Jetsons Intro

Nice classic cartoon series.

A repülőgépgyártónak nem csak a futurisztikus önvezető légitaxi van a tarsolyában a városi közlekedési probléma megoldására. A cég német és francia mérnökei már két éve dolgoznak egy, a drónokhoz hasonlóan közlekedő, rotorokkal ellátott személyszállító járművön, amely CityAirbus névre hallgat. Erről egyelőre csak egy művészi rajzot tettek közzé, de elképzelhető, hogy ha megvalósul, ez a jármű kapja majd meg az önvezető technológiát az autonóm taxizáshoz.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?