A CBInsight infografikája és gyűjtése szerint az egymilliárd dollár feletti értékelésű cégek 12 százaléka fintech területen dolgozik.

(Fotó: Derek Σωκράτης Finch CC-BY)

Egy infografikára tette fel a CBInsights a világ összes unikornis startupját. A cég számításai szerint 393 egymilliárd dollár feletti értékelésű, a tőzsdén jelen nem lévő cég van. A startupok összértéke 1,2 ezer milliárd dollár, az általuk begyűjtött összes kockázati tőkebefektetés pedig 292 milliárd dollár. Ez durván Szingapúr éves GDP-jének felel meg, a magyar adatokhoz inkább ne viszonyítsuk.

A grafika készítői tizenöt kategóriára osztották fel a startupokat. Abba sorolták a cégeket, amely a leginkább passzol. Egyik startup sem tartozik két kategóriába, hiába dolgoznak diverz területeken. A lenti képre kattintva a logók és nevek is olvashatók, és az eredeti oldalon is megtekinthető nagyban a grafika.

Forrás: CBInsigths
(fotó: www.fintechradar.hu)

Számunkra érdekes, hogy a legnagyobb kategória a fintech: a startupok 12 százaléka ide tartoztik. És a második legnagyobb e-kereskedelemnek is vannak erős finteches kötődései. A legértékesebb fintech területen tevékenykedő vállalat a 22,5 milliárd dollárra értékelt Stripe. Viszont a lista tetején nem pénzügyi cég található, hanem a mesterséges intelligenciával foglalkozó kínai Bytedance, amelynek értéke 75 milliárd dollár.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?