Ha már a kocsi és a gyártója mindent tud rólunk, akár adhatnak biztosítást is. Az ajánlat kapcsán felmerülnek még kérdések, de az ötlet biztosan jó.

Láttak már fotót balesetet szenvedett Tesláról? Nagyjából úgy néz ki, mint egy leejtett oroszkrém torta. Darabokban az egész, abból autó már nem nagyon lesz. A pusztulásért a betervezett gyűrődési zónák a felelősek, amik azért vannak ott, hogy ne az utas legyen az, ami gyűrődik. Jobb egy rommá tört kocsiból kiszállni, mint megörökölni egy kikalapálható járgányt.

Azt viszont a Tesla is tudja, hogy egy ilyen autót biztosítani kell. Elon Musk már áprilisban megemlítette, hogy saját biztosítási terméken dolgoznak, most viszont be is jelentették azt. A cég közleménye szerint húsz százalékkal olcsóbb lesz rajtuk keresztül a Teslák biztosítása, mint bármely más biztosítón keresztül. Néhány esetben pedig a harminc százalékot is elérheti a kedvezmény.

Az ajánlat egyelőre csak egy amerikai államban, Kaliforniában érvényes. De a Tesla tervezi, hogy további államokra is kiterjeszti majd a biztosítási szolgáltatást.

Elon Musk szerint a Tesla azért kínálhat kedvező feltételeket, mert minden szükséges adatnak a birtokában van. Emellett a cég vezetője szerint az Autopilot nevű vezetéstámogató rendszer és az ehhez hasonló biztonsági megoldások is csökkentik a kockázatot. Musk azt is megemlítette áprilisban, hogy a kockázati profil ismerete mellett és az ésszerűen biztonságos vezetés esetén érvényesek a kedvező feltételek. Ha a sofőr őrült módjára vezet, a biztosítási díja is fel fog kúszni.

A Tesla ellenben most azt ígéri, hogy nem rögzít telemetriai adatokat, GPS-információkat és nem vizsgálja az autó kameráinak feltételeit, amikor beárazza a biztosítást. A két állítás nehezen lehet egyszerre igaz.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?