A Mint Solutions szerint minden ötödik, a kórházban beadott gyógyszert tévesen szedik be. Vagy nincs rá szükség, vagy a dózis rossz. Építettek egy rendszert ennek megállítására.

A Mint Solutions szerint minden ötödik, a kórházban beadott gyógyszert tévesen szedik be. Vagy nincs rá szükség, vagy a dózis rossz. Építettek egy rendszert ennek megállítására.

A hozzá nem értő azt hinné, hogy a tabletták alapvetően mind ugyanúgy néznek ki. Van a fényesebb filmtabletta, amit akkor adnak, ha nagyon vacakul van az ember, meg van a nagy kerek Aspirin a másnapra, de az összes többi megkülönböztethetetlenül hasonló. A holland Mint Solutions azonban most kapott ötmillió eurót egy képfelismeréssel működő rendszerre, amely kiszűri a lehetőségét annak, hogy összekeverjék vagy rossz dózisban adják be a gyógyszereket a kórházakban.

A MedEye nevű eszköz nagyjából úgy néz ki, mint egy oldalára állított cipősdoboz. Az alján kis fiók van, oda kell beönteni a páciensnek kiválogatott gyógyszereket. Azt, hogy melyik beteg mit szed a kórház informatikai rendszeréből olvassa ki – a papír lázlapokkal valószínűleg nem boldogulna. A MedEye-on külső kamera is van, amivel vonalkódot tud leolvasni, illetve képes azonosítani a nem pirula, hanem folyadék formájában létező gyógyszereket.

A cég 2014. nyarán zárta az első befektetési körét, akkor 4,25 millió eurót szedett össze. Azóta a MedEye-t bevezették négy holland kórházban, és másik három intézményben  is folyamatban van a gyógyszerazonosító telepítése. A cég Belgium és az Egyesült Királyság felé tervez terjeszkedni.

A Mint Solutions szerint a rendszer elindulása utáni hetekben kétszáz olyan esetet azonosítanak, amikor valaki nem megfelelő gyógyszert kap. Ahogy a kórházakban kiépül a teljes rendszer, a hibák száma tovább csökken.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?