Karavánban szelik át Kaliforniát.

Kalifornia államban előkészítettek egy törvényt, ami befolyásolná az Uber és Lyft sofőrök munkarendjét. Az AB5 nevű szabályozás kötöttebbé tenné a munkaidejüket, amivel hasonló viszonyok közé kerülnének, mint az átlagos munkahelyen dolgozók, akik reggel nyolctól délután ötig vannak munkában.

A gond csak az, hogy ezek az emberek cseppet sem kíváncsiak erre, jó részük pont a rugalmasság miatt dolgozik sofőrként. Ezért két ottani szervezet, a Gig Workers Rising és a  Mobile Workers Alliance tüntetős karavánt szervez augusztus 26-ra, amikor kétszáznál több sofőr utazik San Franciscóból Sacramentóba hetvenöt autóval, tüntető jelleggel.

A TechCrunch újságírója kiment egy tüntetésre, ahol készített egy interjút Anette Riveróval, aki egy harminchét éves öt gyerekes családanya, nem mellesleg Lyft és Uber sofőr is egyben. A hosszas interjút egy mondatban úgy tudnánk összefoglalni, hogy a vállalatok az alkalmazottaktól veszik el a pénzt profitnövelés érdekében.

Nemrég a DoorDash is az alkalmazottak fizetésével trükközött, akik a netes visszhang miatt kénytelenek voltak változtatni a módszereiken. Ennél azért komolyabb lendületet vettek az Uber és Lyft sofőrök, először kényszerültek arra, hogy a kocsijukat használják demonstrációra ilyen módon.

Címlapkép: 123rf


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?