Az Obama-féle egészségügyi reform kötelezővé tette az adatmegosztást, de még kell egy oldal, ami az információt érthetővé teszi. Ez az Apple által felvásárolt Gliimpse.

Az Obama-féle egészségügyi reform kötelezővé tette az adatmegosztást, de még kell egy oldal, ami ezt az információt érthetővé teszi. Ez az Apple által felvásárolt Gliimpse.


gliimpse
Egészségügyi adatok gyűjtését és megosztását lehetővé tévő startupot vásárolt az Apple a Fast Company értesülései szerint. A Gliimpse olyan platformot épített az alapítása óta eltelt három évben, ami alapvetően az adatok összegyűjtését szolgálja.

A Gliimpse nem elsősorban az otthoni okoseszközök – legyen az mérleg vagy vérnyomásmérő – adatainak begyűjtésében nagy. Ötezer amerikai kórház, labor és gyógyszertár rendszerébe volt becsatornázva. A cég – egyelőre elérhetetlen – honlapja azzal dicsekedett, hogy a kórházi dokumentumokból is képes adatokat kinyerni.

Egy halom papír helyett ezzel kell bevinni a leleteket
(fotó: Omar Jordan Fawahl / CC-BY)

Legalább ennyire fontos funkció volt a megosztás. A betegek az orvosuk számára tehették egyszerűen elérhetővé a leleteiket. A gyerekek idős szüleik orvosi kartonjához hozzáférést kérhettek tőlük. És arra is volt lehetőség, hogy kutatóközpontoknak adjanak oda olyan információkat, amelyek a gyógymódok keresését segíthetik.

A Gliimpse felvásárlását az Apple nem erősítette meg a Fast Company számára. A szolgáltatás azonban tökéletesen illik abba a sorba, amit a HealthKit, ResearchKit és CareKit egészségügyi alrendszerek kifejlesztésével kezdett el a cég.

A Gliimpse személyes igényből született. Anil Sethi, aki a nyolcvanas években már dolgozott az Apple-nél, a nővére mellrákkal folytatott küzdelmét viszonylag közelről követte végig. Ez alatt tanulta meg, hogy az egészségügyi adatok kezelése milyen lehetőségeket ad a pácienseknek. Technológusként viszont azt is észrevette, hogy az Obama-féle egészségügyi reform csak arra kötelezte a szolgáltatókat, hogy adjanak ki adatokat a pácienseknek, standardot nem határozott meg. Ahhoz, hogy ezeket az információkat valóban használni lehessen valamire, olyan felület kellett, ami kezeli az összes formátumot. Ez lett a Gliimpse.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?