Szegény kínai milliárdos kereskedelmi és fintech céget az ág is húzza, ahogy a mondás tartja. Az Alibabának most a saját #metoo botrányával kell elszámolnia.

(Forrás: Alibaba Group)
(fotó: Alibaba Group)

Az ügy a Weibo nevű kínai mikroblogon robbant ki, ahol egy, az Alibabánál dolgozó nő beszámolt arról, hogy szexuálisan zaklatta az egyik főnöke és egy ügyfél egy üzleti úton. Miután a cég HR-eseitől nem kapott segítséget, a nő valódi nevével írta meg az ügyet a cég belsős hálózatára, ahonnan kijutott a mikroblogra.

A bloggerek nem csak emiatt az egy incidens miatt marasztalják el a céget. Sok szó esik az Alibaba kemény ivásra épülő céges kultúrájáról, a nők tárgyként való kezeléséről a kínai tech cégeknél. A zaklatási ügy augusztus nyolcadikán robbant ki, az Alibaba pedig kilencedikén ki is rúgta a zaklatással vádolt vezetőt. Két menedzser lemondott, a cég HR-főnöke pedig „elmarasztalást kapott”, jelentsen ez utóbbi bármit is. A zaklatásról az Alibaba vezérigazgatója, Daniel Zhang is nyilatkozott, kijelentve, hogy „sokkolta és felháborította az eset, és mélyen restelli magát”.

A kínai tech cégeknél nem ez az első szexuális zaklatási botrány, de az Alibaba tett eddig a legtöbbet az incidens kezeléséért. Kérdés, hogy az ügy hatására készülő – mert eddig nem volt – zaklatásellenes irányelvek megváltoztatják-e a céges kultúrát.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?